Maturanti na čekanju

10.04.2020.

18:06

Autor: I.D./Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Divjak: Za sada je izgledno da će matura biti u lipnju odnosno srpnju, ali konačno rješenje moći ćemo reći tek početkom svibnja.
Ove su godine maturanti pod stresom pod kakvim ni jedna generacija do sada nije bila. Neizvjesnost oko državne mature najviše ih izjeda, a bit će i jedni od rijetkih koji se od srednje škole neće oprostiti "norijadom". Pitali smo resornu ministricu koja je najizglednija opcija pisanja ispita državne mature.

Maturanti Arna, Tomislav i Paula pripremaju se za maturu jednako kao i svi. Putem videopoziva i društvenih mreža, na različitim obrazovnim platformama, u grupama ili zovu profesora.

- Komuniciram s prijateljima iz razreda u grupi smo ili putem videopoziva. Tako se npr. uči matematika, jer je to lakše kada nas je više, rekla je maturantica zagrebačke X. gimnazije Arna Grabar.

Nitko od njih nije zamišljao ovakav završetak srednjoškolskog obrazovanja. A kada je riječ o opcijama pisanja ispita, želje su im različite.

- Ono famozno dugo, toplo ljeto između srednje i faksa da mogu reći da sam i to doživio, a ne da maturu pišemo krajem kolovoza, kazao je maturant zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina Tomislav Novak.

- Mislim da bi bila najbolja ideja da se odgodi na jesen, sad je na knap, kazala je Paula Švogor, maturantica varaždinske Gospodarske škole.

Neki su planirali raditi tijekom ljeta, neki su planirali studirati u inozemstvu, nekima je stresno čekati jesen, pa smo pitali ministricu - koja je opcija najizglednija.

- Za sada je izgledno da će matura biti u lipnju odnosno srpnju, ali konačno rješenje moći ćemo reći tek početkom svibnja jer će tada epidemiološke službe moći reći bolju procjenu, izjavila je ministrica Divjak.

Kada je riječ o probnom eseju iz hrvatskog, koji će na daljinu pisati u svibnju - s tim su svi zadovoljni.

- U suradnji s Ministarstvom mi ćemo ponuditi teme za esej, a ostalo je u ovlasti Ministarstva i sama provedba, kazala je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Izolacija je donijela maturantima još neka razočaranja. Druga su generacija u povijesti kojoj je odgođena norijada, a upitna je i maturalna večera.

- Dobili smo opciju da ćemo imati maturalnu večeru u rujnu s čime se dosta nas složilo, rekao je maturant Tomislav Novak.

- Mi ostajemo doma i strašno nas ljuti kada netko izlazi, pogotovo što je nama otkazana norijada ne znamo što će biti s maturom i svi smo doma pa bi htjeli da i ostali ostanu doma, kazala je maturantica Arna Grabar.

Disciplinirani su, slušaju upute Stožera i ljuti su na sve koji ih ne poštuju - jer - kažu - pa mislite i na nas!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!