19:53 / 26.07.2019.

Autor: D.B.V./T.D./HRT

Maturantica Iva dobitnica nagrade Soljačić

-

-

Foto: - / -

Već petu godinu jedan od najutjecajnijih hrvatskih znanstvenika Marin Soljačić, koji istražuje i predaje fiziku na prestižnom MIT-ju, dodjeljuje nagradu od 5000 dolara izvrsnim maturantima.
Već petu godinu jedan od najutjecajnijih hrvatskih znanstvenika, Marin Soljačić, koji istražuje i predaje fiziku na prestižnom američkom sveučilištu MIT, dodjeljuje nagradu od 5000 dolara maturantu koji ispit državne mature iz matematike i fizike riješi s najvećim postotkom.

Ovogodišnja dobitnica, maturantica splitske Treće gimnazije Iva Barać, riješila ih je - bez ijedne pogreške. Dobro će razmisliti, kaže Iva Barać, dobitnica nagrade Soljačić, na što će potrošiti  5000 dolara. Uspjeh nije došao preko noći. Za svoj uspjeh Iva je dobila i 2 i pol tisuće kuna od Ministarstva obrazovanja.

- Nisam stvarno očekivala ovako velik uspjeh iako sam se uvijek trudila i baš sam ponosna što sam ovo ostvarila, ističe Barać.

Marin Soljačić, profesor na prestižnom MIT-u, poručuje - sretan sam što mogu nagraditi nadarene, uporne i vrijedne mlade ljude.

- Talenat nije dovoljan za uspjeh, nužan je i naporan rad koji ste vi očigledno itekako već uložili da postignete sve što ste dosad postigli, mišljenja je Soljačić.

A kako bi promicali i izvrsne učenike strukovnih škola, prvi put su s istim iznosom nagrađena i 4 maturanta koji su u cijelosti riješili jedan od ispita mature.

Karlo Kolar, maturant iz Tehničke škole Ruđer Bošković, istaknuo je kako je izvrsno riješio test iz engleskog, a iz fizike je imao 95 posto, dok je iz matematike riješio 90 posto.

- Osvojio sam 1 nagradu iz fizike, znači 100 % riješenosti ispita, sretno je istaknuo Dino Držaić, maturant Tehničke škole Ruđer Bošković.

Vedran Zović, maturant Tehničke škole iz Pule, smatra kako je dosta dobar iz fizike, pa su mu testiranja bila dosta jednostavna.

Lukas Božić, maturant Gospodarske škole Istituto professionale iz Buja, upisao je studij u Danskoj gdje će studirati mehatroniku.

Na njihov uspjeh najviše su ponosni njihovi profesori. Uspjeh je i potvrda dobrog rada s učenicima.

Kvalitetne strukovne škole ne zaostaju za gimnazijama, poručuje ministrica, pa će već od jeseni u promjene strukovnih kurikula.

- Matematika, hrvatski, informatika, strani jezik moraju biti prilagođeni da su usporedivi s gimnazijskim programima u 4. godišnjim školama  kako bi i strukovnjaci imali jednake šanse i za upise na fakultete i za daljnji razvoj karijere, smatra Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Već sljedeći tjedan bit će nagrađeno još 20 uspješnih maturanata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!