Medijska škola u gradu punom kulisa

10:16 / 24.08.2021.

Autor: Paula Poljak Morandini/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

23. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

23. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U srcu festivalskih dana Varaždin je ugostio i 23. "Školu medijske kulture dr. Ante Peterlić", nazvanu po njezinu osnivaču.

U gradu prepunom kulisa održava se četvrti put, a na trinaest tematskih radionica i dva seminarska teoretska stupnja sudjeluje više od 120 polaznika - pretežno studenti, učitelji i nastavnici.


S njima se družila ekipa Vijesti iz kulture:

Tišina u hodniku studentskoga doma, snima se kratki igrani film:


- Inače sam prvi put bio u 8. razredu osnovne škole u Školi medijske kulture i prošao sam dosta radionica. Završio sam Akademiju dramskih umjetnosti - smjer snimanje i trenutno sam stručni suradnik na radionici igranog filma, kaže filmski snimatelj Marinko Marinkić.


U deset dana škole - umijeće vrsnih stručnjaka s područja medijske kulture potiče i nadahnjuje polaznike. Na Radionici za fotografiju uče se tehnički parametri, pričanje priča kroz portrete i apstrakciju. 


- Ne da fotografiramo nasumce, nego da idemo s jasno određenim ciljem korištenja određenih alata, od promišljanja fotografije, fotografskih uzora pa do same realizacije tema, objašnjava akademski filmski snimatelj i fotograf Darije Petković.


Odgojiteljica Jelena Alpeza je u školi jedanaesti put, a s kolegicom sudjeluje u međunarodnom projektu.


- Tema je fotografija kao alat medijske pismenosti za djecu najranije dobi, tako da je ova radionica zapravo nama poticaj za daljni rad i usavršavanje interesa koje imamo i neke daljnje planove, kaže Jelena Alpeza.


Mašta, komunikacijske i izvedbene vještine potrebni su za vođenje dramske grupe. 


- Doista je vrlo koristan alat kojim djeca mogu naučiti neke životno važne stvari, a zapravo na jako, jako zabavan način, kroz puno igara i vježbi, ističe dramska pedagoginja Marija Šorša.


Sudionici Škole upozravaju na to da su medijska kultura i pismenost premalo zastupljene u redovitom školskom programu. 


- U sustavu obrazovanje ona je međupredmetna i zaista puno znači profesorima i nastavnicima kad dođu na posebno stručno usavršavanje kod nas, komentira organizator škole, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.


Hrvatski filmski savez tako izvaninstitucionalno oplemenjuje znanje potrebno za naraštaje uronjene u svijet medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!