Međunarodna matura u Splitu od iduće školske godine

12.05.2022.

14:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

Međunarodna matura u Splitu od iduće školske godine

Međunarodna matura u Splitu od iduće školske godine

Foto: - / Shutterstock

Od iduće školske godine u splitskoj Trećoj gimnaziji provodit će se International Diploma Programme (IB DP), program međunarodne mature na engleskom jeziku namijenjen učenicima od 16 do 19 godina.

Program, koji je danas predstavljen u županiji, provodi se u trećem i četvrtom razredu srednje škole i priprema učenike za međunarodnu maturu. Za upis je potreban vrlo dobar ili odličan uspjeh na kraju drugog razreda srednje škole te vrlo dobra ili odlična zaključna ocjena iz hrvatskog, engleskog i matematike.

- Pripreme su trajale više od tri godine, opremali smo školu, a naši profesori su kroz to vrijeme prošli zahtjevne edukacije da bi dobili certifikate za predavanje u ovom programu. Osim naših povratnika i stranaca, svi učenici sa završenim drugim razredom, uz ispunjenje određenih uvjeta, mogu se smatrati dobrodošlim za upis u ovaj program jer stječu diplomu koja im omogućava upis na domaća i strana sveučilišta, rekla je na predstavljanju ravnateljica Treće gimnazije Deana Bokšić.

Program je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nakon završenog programa učenici neće polagati hrvatsku državnu maturu.

Ova novost u obrazovnom sustavu u Splitu donosi brojne benefite, ustvrdio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Fluktuacija mladih ljudi u našem prostoru jako će se osjetiti jer će taj program moći upisati i stranci. Jedan je od najvažnijih benefita to što će naša djeca koja upišu taj program, moći nastaviti učenje na bilo kojem prestižnom sveučilištu u svijetu, kazao je Boban.

- Split će ovim programom postati destinacija u kojoj se uz ugodan život može steći i kvalitetno obrazovanje, rekao je pročelnik Upravnog odjela županije za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

- Cilj nam je i želja da u Splitu omogućimo internacionalno obrazovanje u okviru državne javne škole za učenike od prvog razreda osnovne škole pa do četvrtoga razreda srednje škole. Na taj način županija bi omogućila školovanje našim povratnicima, stranim državljanima, ali i građanima Splita u međunarodno priznatom obrazovnom sustavu, zaključio je Đonlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!