Međunarodna olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici

19.06.2022.

10:53

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rješavanje matematičkih zadataka - ilustracija

Rješavanje matematičkih zadataka - ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Međunarodna olimpijada u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici okupila je u nedjelju u Zagrebu oko 500 dječaka i djevojčica iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Olimpijada se u organizaciji škole "Malac Genijalac Hrvatska" održava od 12 do 17.30 sati kada slijedi dodjela medalja.

Sudionici, među kojima njih 180 predstavlja Hrvatsku natjecat će se u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici, priopćili su organizatori.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Mentalna aritmetika je edukacijski program nastao u Japanu, a temelji se na upotrebi drevne računaljke abakusa, čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina kod djece, kao što su koncentracija, logičko i analitičko razmišljanje, pamćenje, vizualizacija i mašta.

U disciplini mentalne matematike sudjeluju djeca u dobi od 10 do 17 godina koja mentalnim putem bez ikakvog pomagala trebaju riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod, te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!