Međunarodni dan darovite djece

25.03.2022.

19:51

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Što ima na mjesecu

Što ima na mjesecu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uz Međunarodni dan darovite djece u varaždinskom Dječjem vrtiću Bajka održan je Tjedan darovitosti - i to u znaku svemira. 

- Raketa kreće sa Zemlje na mjesec i onda astronaut ide s nje da može vidjeti što sve ima na mjesecu, govori Jakov.

Ovakvih malenih entuzijasta i zaljubljenika u svemir poput Jakova, u dječjem vrtiću Bajka ne nedostaje. Kako i bi, kada je međunarodni dan darovite djece bio u znaku dalekih svemirskih prostranstava. Maleni astronauti i istraživači nepoznatih galaksija vladali su vrtićkim dvorištem.

- Djeca u Svemirskom dar-maru proširuju svoja znanja iz područja svemira na znanstvenim konceptima iz fizike, kemije, matematike i umjetnosti gdje su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, naglašava Marija Mihac Damjanović, psihologinja.

- Imamo osam planeta, ali najveća zvijezda je baš sunce, govori Lena.

U dječjem vrtiću Bajka provodi se i radionica robotike. U suradnji s Elektrostrojarskom školom nabavljena je vrijedna oprema na kojoj ovi mališani rade svoje prve programerske korake.

- To su roboti b-bot koji služe za programiranje, koji su korisni za prostornu orijentaciju kod djece, koji potiču na razmišljanje i logičko zaključivanje, rekla je Martina Kazić, voditeljica radionice robotike.

Zvuči nestvarno, ali ovi kikaći uče raditi s tehnologijama kao što su 3D printeri. I ne misle stati samo na tome.

- Imamo i asektivnu tehnologiju. U to spadaju 3d olovke i 3d printeri, gdje djeca u programu tinker ked stvaraju svoje likove ili neku didaktiku, govori Martina Kazić.

Ovakav rani ulazak u digitalni svijet, kao i razvijanje kreativnosti u rješavanju problema, ovim će malenim, a već sada pametnim glavama, biti najbolja odskočna daska za svijet velikih.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!