Međunarodni dan obrazovanja

24.01.2022.

12:12

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Škola

Škola

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je u prosincu prošle godine, na poticaj Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), odluku da se 24. siječnja proglasi Međunarodnim danom obrazovanja.

Katarina Bilonić iz agencije za mobilnost i programe EU ističe kako se obilježavanjem ovog dana želi ukazati na važnost i ulogu obrazovanja, kako u razvoju pojedinca tako i u razvoju društva u cjelini.

- Isto tako želi se istaknuti kako je obrazovanje jedno od temeljnih ljudskih prava koje je sadržano u nizu međunarodnih konvencija – pravo i obaveza osnovnoškolskog obrazovanja, pravo na kvalitetno obrazovanje i pravo na jednak pristup obrazovanju, što je posebno važno u području visokog obrazovanja, kaže i dodaje kako je bitno naglasiti i važnost cjeloživotnog obrazovanja.

- Obrazovni proces ne bi trebao završiti završetkom srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja, on se dalje nastavlja kroz život različitim oblicima formalnog i neformalnog učenja, ističe.

Agencija za mobilnost i programe EU najviše je prepoznata kroz Erasmus program za razmjenu studenata, no Bilonić ističe kako je ta priča puno šira.

- Program je nastao prije 35 godina i započeo je kao program studentske razmjene, međutim s vremenom se taj program širio i uključivao sve veći broj skupina. Danas svoje mjesto u programu mogu pronaći i odgojitelji, učenici, nastavnici, akademsko osoblje, djelatnici knjižnica i ustanove za obrazovanje odraslih, kaže.

- Pandemija je ozbiljno narušila mobilnost razmjene studenata, no povratkom na "normalnije" mjere broj studenata uključenih u Erasmus program vratio se na pretpandemijske brojke. Ne samo da naši studenti i učenici odlaze u inozemstvo, nego nam i dolaze strani, i to u još većem broju, kaže.

U najavi Agencije za mobilnost i programe EU ima i novih natječaja - Bilonić objašnjava kako je prošle godine započelo novo programsko razdoblje koje će trajati do 2027. godine, a Europska komisija je najavila kako će financijska sredstva koja će Agencija imati na raspolaganju sve više rasti.

- Već ove godine imamo čak preko 270 milijuna kuna za projekte u obrazovanju, ali i području osposobljavanja mladih iz sporta. Natječaj je ispisan krajem prošle godine i sada smo u fazi savjetovanja potencijalnih prijavitelja, a u veljači nas čekaju prvi rokovi za projekte, kaže Bilonić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!