Mihael i Niko vrijedno treniraju kako bi postali poput svojih uzora

31.01.2023.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/R.S.

Mali nogometaši

Mali nogometaši

Foto: HTV / HRT

Djeci je iznimno važan i sport. U Zadru je uz košarku, najpopularniji nogomet. Luka Modrić, čiji je put od ranog djetinjstva bio vrlo trnovit, uzor je većini djece, pa dvojica malih nogometaša prevale tjedno po 800 kilometara kako bi trenirali upravo u Zadru i postali slavni nogometaši poput svojih uzora.


Iako mu je tek deset, Mihael ima životni cilj.


- Da budem dobar nogometaš kao Luka Modrić, za HRT Dnevnik rekao je Mihael Miletić, mali nogometaš. 


Nakon škole piše zadaću i sprema se za trening. Svaki tjedan putuje po osamsto kilometara iz Gospića u Zadar. Za djetetovu sreću ni roditeljima nije teško.


- Pa meni je najbitnije da je dijete moje sretno u životu. Sad ako je to njemu sreća u ovom trenutku to je najbitnije i da odrasta na terenu u sportu, to je danas prekrasno u vrijeme kad su današnja djeca zauzeta računalom, igricama i slično, kazao je Duško Miletić, Mihaelov otac.


Mihaela su u Zadar pozvala čak tri kluba nakon što je najprije trenirao u Gospiću. U školi je samoinicijativno upisao njemački jezik za slučaj da završi u Bundesligi, a ima i rezervni plan pa dobro uči.


-  Imam sve petice, dobre ocjene i trudim se da budem dobar u školi ako ne budem mogao biti baš najbolji nogometaš da mogu barem biti u sportu fizioterapeut ili tako nešto, rekao je Mihael. 


Nogometni treninzi u Zadru


Na nogometne treninge u Zadar putuje i šestogodišnji Niko iz osamdesetak kilometara udaljene Novalje.


- Zato što mi je zabavan sport, istaknuo je Niko Ikić, mali nogometaš. 


Dan Nikinih roditelja također je ispunjen.


- Nakon vrtića i posla imamo brzi ručak i brzo spremanje i onda za Zadar. Al evo, isplati se, kazala je Gordana Vuković, Nikina majka.


Uz motoričke vještine što čini dobrog nogometaša, znaju već iskusni treneri.


- Mogu reći da je taj karakter i prije svega, žrtva roditelja ako mogu tako reći da ustraju u tome, da dijete voze na trening, da i kad ne ide da mu daju podršku i da treneri budu podrška u svemu tome, jer normalno da nije lako, evo i Luka Modrić je bio u Dinamu pa je poslan u Bosnu da ide igrati i izdigao se tamo iz svega, rekao je Antonio Perica, voditelj škole nogometa i Mihaelov trener.


Bez obzira na to hoće li postati slavni nogometaši, radne navike koje djeca steknu na terenu ostaju za cijeli život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!