Milanović primio nagrađeni sveučilišni tim Formula AI

09.02.2022.

13:23

Autor: Hina/HRT

Predsjednik RH primio izaslanstvo nagrađenog studentskog tima Formula AI

Predsjednik RH primio izaslanstvo nagrađenog studentskog tima Formula AI

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u srijedu u Uredu predsjednika Republike tim Sveučilišta u Zagrebu Formula AI koji je osvojio treće mjesto na prestižnom natjecanju EIT Health zajednice znanja i inovacija Innovation Days Winners' Event 2021.


Studentice Paola Danjek i Barbara Bilić osvojile su prvo mjesto na natjecanju u Zagrebu te treće mjesto na EIT Health Innovation Days 2021 Winners Event-u, uz stručno vodstvo mentora doc. dr. sc. Mire Hegedića i Filipa Stipančića iz Lean Startup Hrvatska.


- Prilikom susreta predsjedniku Milanoviću predstavili su svoju ideju digitalnog komunikatora za osobe s afazijom TONGUEO, koja je osvojila visoko mjesto u konkurenciji 32 tima iz 20 europskih zemalja, izvijestio je Ured predsjednika RH.


Nagrađeni digitalni komunikator


TONGUEO je digitalni komunikator čija je primarna zadaća olakšati svakodnevnu funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom, stečenim jezičnim poremećajem koji se javlja kao posljedica moždanog udara, pojasnili su svoju inovaciju predstavnici tima.


Trenutačno je TONGUEO jedan od timova uključenih u šestomjesečni program SPOCK-a - startup inkubatora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje uz podršku i stručno vodstvo rade na razvoju ideje i prvom prototipu. Govoreći o osobama s posljedicama moždanog udara, TONGUEO je važan primjer kako Hrvatska u tom području nudi inovacije i nova rješenja, rečeno je na sastanku.


Osim studentica i njihovih mentora na sastanku je bila i koordinatorica EIT Health Hub Sveučilište u Zagrebu dr. sc. Vlatka Petrović, a uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!