Mlada mljekarica otvorila prvi siromat u Međimurju

02.10.2022.

07:04

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/HRT

Darija Zdolec kraj svog siromata

Darija Zdolec kraj svog siromata

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

28-godišnja Darija Zdolec iz Pušćina u Međimurju nastavlja obiteljsku tradiciju bavljenja mljekarstvom. Na imanju na kojem živi s roditeljima i dva brata uvijek ima posla. Iako najmlađa u obitelji, proizvodnju sira preuzela je na sebe i odmah uvela novitete. Otvorila je, prvi u Međimurju - siromat.

- Tu stane 90 sireva, velikih i malih. Imamo sve vrste - vlasac, bučine sjemenke, dimljeni obični, četvrtine sa sva četiri okusa. Ima dosta automata po Hrvatskoj s raznim proizvodima, pa mi se činilo dosta praktično za kupce. Pokušali smo tu varijantu, zadovoljni smo zasad, objašnjava nam Darija.


Zadovoljni su i kupci koji sve više traže domaće, kvalitetne proizvode. Ovi se sirevi proizvode na starinski, prirodan način, po posebnoj recepturi. 


- Kćer je počela s tim, sam početak je jako dobar. Ja se nadam da bude išlo, kaže vlasnik farme Dragan Zdolec.


Jedini u mjestu bave se ovim poslom. Vlasnici su 50-ak krava koje daju prvoklasno mlijeko.


- U proizvodnju sireva ide oko 150 litara, a dnevna proizvodnja je oko 900 litara, kaže Dragan.


Kako stvari stoje, u siranu će ići još više mlijeka s obiteljske farme, jer se siromat pokazao kao pun pogodak. Potražnja je porasla, a plasman proizvoda je lakši. Cijene sira nisu dizali, iako je stopa PDV-a na sireve 25 posto, a na mlijeko i meso 5 posto. 


- Ali druge godine mislim da ćemo biti primorani podići cijene, jer sve je drastično skuplje, tako da mislim da ćemo morati malo povisiti, nažalost, kaže Darija.


Siromat na obiteljskom imanju se pokazao kao odlično rješenje. I za kupce, koji lakše i u bilo koje doba dođu do proizvoda, i za proizvođača kojem je ovo praktičan kanal prodaje, a gotovo bez utroška vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!