Mlada TV-zvijezda Arija Rizvić kao redateljica

08.12.2020.

17:18

Autor: Slađana Bukovac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Mladoj Riječanki Ariji Rizvić ova je godina odskočna u karijeri: široj je publici poznatija kao glumica i pobjednica HRT-ova showa ‘Zvijezde pjevaju’, a upravo je režirala predstavu 'Da sam ptica' premijerno izvedenu u Umagu.
Mladoj Riječanki Ariji Rizvić ova je godina odskočna u karijeri: široj je publici poznatija kao glumica i pobjednica HRT-ova showa ‘Zvijezde pjevaju’, a upravo je režirala predstavu premijerno izvedenu u Umagu.

Njezina nova predstava ‘Da sam ptica’, prema tekstu Nikoline Bogdanović, premijeru je imala u Teatru Cittadino.

Priča o bračnom paru koji bježi iz okupiranog Sarajeva slična je onoj njezinih roditelja, ali i dobro poznata glumcima - Dariji Lorenci Flatz i Tariku Filipoviću - koji su vrlo uvjerljivo na sceni tumačili svoje uloge.

Glumci koji glume bračni par sarajevskih izbjeglica i sami su rođeni i odrasli u Bosni. Tarik Filipović je zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti upisao godinu dana prije rata.

- Mene osobno nije zakačilo, mi smo bili neka ekipa koja je svoj obol dala igrajući na prvim crtama predstave, ali trebalo je preživjeti. Mislim da sam stvarno svašta radio tih prvih dvije godine, i prodavao novine i konobario i prodavo aute, ne znam što sve ne. I eto, onda su krenule prve predstave, prisjeća se Tarik Filipović.

Redateljica Arija Rizvić predstavu je utemeljila na životnoj priči svojih roditelja. - Prije svega bih rekla da ovo nije predstava o ratu, niti se mi te teme dotičemo, niti je otvaramo u bilo kojem smislu. Ovo je priča o izbjeglištvu, o ljudima koji su radi rata napustili svoju domovinu, ističe redateljica Rizvić.

Glumica Darija Lorenci Flatz i sama je morala bježati iz ratnog Sarajeva:

- Zapravo smo pokušali obraditi te dvije pozicije gdje se netko s tim stresom odlaska lakše nosi, tako da prekine sve veze i da negdje stvori novi život, a netko zapravo ne može napraviti taj rez i ostaje u konačnici vezan za taj identitet odakle dolazi, napominje  Darija Lorenci Flatz.

Predstava će, kada se smiri pandemija, biti izvedena i u Zagrebu, i Sarajevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!