14:26 / 05.09.2019.

Autor: Ira Karlović/V.M./HRT

Mlade nade galerije Lauba

-

-

Foto: - / -

Nova izložbena sezona počela je Laubi već krajem kolovoza. Nova Laubina kustosica Jasmina Šarić otvorila ju je s dvije paralelne izložbe zagrebačkih umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić.
Nova izložbena sezona počela je Laubi već krajem kolovoza. Nova Laubina kustosica Jasmina Šarić otvorila ju je s dvije paralelne izložbe zagrebačkih umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić.

Dvije izložbe, dvije mlade hrvatske umjetnice, dva izričaja - to su akvareli velikih formata Marije Koruge i videoradovi, kolaži i memorabilije Ivane Tkalčić.

- Naslov 'Back when Pluto was a planet' odabrali smo zato što je većina naše arhive nastala od materijala od 30-tih godina prošlog stoljeća do 2006. kada Pluton više nije bio planet. Zanimljivo je da 2006. Facebook počinje biti više prisutan na društvenim mrežama, a dio je materijala i s Facebooka, objašnjava Ivana Tkalčić.

Ivana Tkalčić interdisciplinarno pristupa fenomenima današnjice, onima koji nas determiniraju i stvaraju našu percepciju o svijetu. Tu je prije svega utjecaj obitelji kroz obiteljske memorabilije, sjećanja, a s druge strane utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža. Krhkost sjećanja jednaka je krhkosti digitalnih informacija.

Kustosica Jasmina Šarić napominje da se izložba Ivane Tkalčić bavi vrlo aktualnim društvenim pitanjima, odnosno pitanjem virtualnog i stvarnog: Naime, kada sve više boravimo u virtualnom svijetu počinjemo se pitati koje su odrednice, odnosno elementi koji određuju naše mišljenje i naše shvaćanje stvarnosti, kaže Šarić.

Prošlošću, ali sasvim drukčije bavi se slikarica Marija Koruga. Njezin interes zaokupile su žene iz hrvatske povijesti: pjesnikinja Vesna Parun, plesačica Ana Maletić, skladateljica Dora Pejačević, fizičarke Zdenka Makanec i Mira Hercigonja, ornitologinja Renata Kroneisl - Rucner i operna pjevačica Milka Trnina.

- Marija Koruga je iščitavajući njihove biografije, konkretno ako se radi o skladbi ili pjesmi uzima elemente njihovih radova. Tome pristupa izrazito poetično. Njezin likovni izražaj je jako senzibilan, komentira kustosica Šarić.

- Formati su izazov, jer ako radite na tako velikom formatu velika je šansa da možete pogriješiti, a opet mogućnost kontrole vještine i koncentracije u trenutku me izazvala da pristupim akvarelu na tako velikom formatu, napominje Marija Koruga.

Nastavak je to njezinih prijašnjih interesa za povijest te propitivanje rodnih, umjetničkih i drugih identiteta. Već samim nazivom izložbe: 'Prisutne', umjetnica želi skrenuti pozornost na prešućene ili zaboravljene, ali i na promišljanje o današnjoj poziciji žena u društvu.

Dvije umjetnice, Marija Koruga i i Ivana Tkalčić, generacija su. Rođene krajem 80-tih godina prošloga stoljeća, školovane na zagrebačkoj likovnoj akademiji, nagrađivane su i izlažu i u domovini i u inozemstvu. Njihove paralelne izložbe u Laubi daju uvid u teme koje zaokupljaju njihovu generaciju. Sjajan i domišljat kustoski uvod u novu sezonu Laube - kuće za ljude i umjetnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!