Mladi cvjećari se vrlo brzo zapošljavaju

31.05.2022.

12:39

Autor: HRT

Mladi cvjećari se vrlo brzo zapošljavaju

Mladi cvjećari se vrlo brzo zapošljavaju

Foto: HTV / HRT

Zeleni i šareni balkoni, okućnice, verande i parkovi puni biljaka i cvijeća oku su ugodni i razvesele svakog tko pored njih prođe. Za njihovo održavanje potrebno je znanje i edukacija, a svoje znanje i cjelogodišnji rad odlučili su pokazati učenici Agronomske škole Zagreb. Naime, mladi agronomi sudjelovali na nedavno održanom natjecanju strukovnih zanimanja na Zagrebačkom Velesajmu, koje se održava svake godine u organizaciji Ministarstva obrazovanja i strukovnog obrazovanja. 

- Naša škola se predstavila u dva zanimanja – agro, gdje je tema bila zasnivanje novog vinograda. Učenica Sara Kasunić je osvojila zlatnu medalju. U disciplini cvjećar, učenica Sara Škrnjug osvojila je drugo mjesto na temu aranžiranja. Ovogodišnja tema bila je umjetnost cvijeća kroz umjetnost slikara Ivana Lackovića Kroate, rekla je prof. Tatjana Brkić, agronom, profesorica strukovnih predmeta, te voditeljica Aranžerske sekcije pri učeničkoj zadruzi Pušlek, gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Saru Škrnjug, uspješnu učenicu trećeg razreda Agronomske škole, smjera cvjećar, pri završetku školovanja posao cvjećarke već čeka u rodnom Bjelovaru.

- Naši cvjećari se vrlo brzo zapošljavaju, ističe Brkić.

Iako hrvatski učenici često pokazuju manjak interesa za strukovne škole, dodaje kako su u Agronomskoj školi Zagreb po tom pitanju vrlo zadovoljni.

- Svake godine upišemo planirani broj. Jako se veselimo novom kurikulumu u pripremi, koji kojim bi sadašnji trogodišnji smjer cvjećar postao četverogodišnji. To bi omogućilo djeci talentiranoj za cvjećarstvo da nastave obrazovanje na Agronomskom fakultetu. Veliki broj naših učenika su djeca iz 'zagrebačkog prstena', koji imaju svoje zemljište i onda otvaraju OPG-ove. Najviše njih upiše agro-turistički smjer, to nam je trenutno i najatraktivniji smjer, objašnjava.

Agronomska škola partner je gradu Zagrebu u projektu "Gradski vrtovi", a, ističe Brkić, i inače jako puno surađuju s lokalnom zajednicom.

- Naša profesorica Bošnjak je sudjelovala u jednom projektu za seniore, pa smo to povezali s 'Gradskim vrtovima'. Vlasnici parcela su došli u našu školu u ožujku, naučili su kako posijati papriku i rajčice koje su naši učenici onda dalje njegovali putem praktične nastave. U travnju su im pokazali kako se pripremaju gredice, s prije tjedan dana su učenici zajedno s vlasnicima parcela posadili te sadnice. Zapravo su im bili mentori, i njima je to bilo strašno važno, rekla je Brkić.

Nekoliko godina su, dodaje Brkić, bili uključeni i u projekt 'Školski vrtovi', na kojem su osvajali nagrade.

- Korona je sve malo zaustavila, ali nadamo se da ćemo opet biti dio toga, laže.

Napominje kako škola ima i lijepo uređeni, novootvoreni prostor, gdje se prodaje sve što učenici proizvedu.

- U proljeće kod nas možete kupiti i cvijeće i povrće. Kasnije te proizvode prerađujemo, tako da imamo zimnice, različite kreme i balzame od ljekovitog bilja, čajeve, i druge. Sad kreće povrće iz našeg vrta, i sve se može doći probati, zaključuje Brkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!