13:49 / 03.02.2019.

Autor: Pero Štrbe/M.Š./HRT

Mladi enolozi

-

-

Foto: - / -

Posljednji listovi davno su otpali pa loza u Komarni miruje. Nekoć krševite padine obrasle makijom sada su vinogradi sljubljeni s morem.
Posebno se za južne padine u Dalmaciji pretpostavlja da su odlične za kultivaciju vinovom lozom, vinogorje u Komarni upravo to potvrđuje.

Prvo grožđe na padinama brda pokraj Komarne iz kojeg je nastalo mlado vino ubrano je prije devet godina.

Mlado vinogorje, mladi inženjeri vinogradarstva i vinarstva - tridestogodišnjaci Josip i Ivan te deset godina stariji Marko, brinu se za finalni proizvod od 600 tisuća loza posađenih na površini od 90 hektara.

- Vinogradi su sad u fazi mirovanja priprema se rezidba, ovaj dio vinograda još nije obrezan, kaže enolog u vinarijama "Volarević" i "Deak, Josip Volarević.

- To je glavni ampelotehnički zahvat za kontroliranje rodnosti grožđa jer idemo na manje urode, kaže Marko Šuman, enolog u vinarijama "Terra Madre" i "Opus".

- Ostavljamo manji broj pupova kako bi imali manju rodnost, znači idemo do kile radi bolje kvalitete grožđa, kaže Ivan Govorko, enolog iz vinarije "Rizman.

I dok se čeka suho vrijeme kako bi se nastavile rezidba i gnojidba, u vinarijama se radi punom parom, peru se bačve i pretače vino.

- Nastojimo dosta razmjenjivat dosta razmjenjivat naša iskustva , naša razmišljanja o vinu, dodaje Šuman.

- Jedna od bitnih činjenica u kojima smo svi super pristupili to je da svi skupa u jednom laboratoriju analiziramo vina je to da nema nikakvih tajni između nas, kaže Volarević.

- Evo plod ove suradnje je da ovo mlado vinogorje izlazi na tržište, uvijek s vrhunskim vinima, dodaje Govorko.

Da bi se proizvelo vrhunsko vino, treba imati odličnu sirovinu, a vinogradi na kamenitom terenu uz more sigurno će dati zdravo grožđe s visokim postocima šećera i kiselina.

Upravo zbog ekološke proizvodnje, vina se rigorozno kontroliraju, najprije u vlastitom laboratoriju, a zatim kod ovlaštenog certifikatora.

U vinariji i podrumu svaki enolog pak u vina ulaže vlastitu osobnost i iskustva. Crno vino treba odležati u barik-bačvama od 12 do 36 mjeseci.

Pošto je u bačvama vino izloženo malim dozama kisika ono dozrijeva postane ozbilnije, postane harmonično i postane mekše što je jako bitno za plavac mali, koji daje dosta dok su vina mlada dosta su tvrda, kompleksna ali nakon odležavanja ona postaju mekša naravno da je iza toga i odležavanje u boci.

No, bijela i vina roze ne trebaju odležavati u bačvama.

Enolozi iz Komarne jesu mladi, ali imaju dosta iskustva i ostvarili su zavidne rezultate.

Na svim bocama iz Komarne uskoro će biti jednake etikete na kojima će se razlikovati samo ime proizvođača. U planu je i vinska cesta do svih vinograda i vinarija s odličnim pogledom na, za sada gradilište, ali za koju godinu - Pelješki most.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!