14:37 / 21.05.2019.

Autor: HRT

Mladi harmonikaši pobjeđuju na natjecanjima

-

-

Foto: - / -

Nakon Državnog natjecanja harmonikaša u Daruvaru, u studiju Dobro jutro Hrvatska svirali su nagrađeni harmonikaši i njihovi profesori.
Nakon Državnog natjecanja harmonikaša u Daruvaru koje je održano početkom svibnja, u studiju Dobro jutro Hrvatska svirali su nagrađeni harmonikaši Matej i Maša Medved te Leonardo Rojnić.

Nakon nekoliko izvedbi sestra i brat Maša i Matej ispričali su kada i koliko vježbaju te kako uspjevaju pobjeđivati na natjecanjima.

- Prošlog vikenda 10 i 11. svibnja održano je 10. natjecanje za harmoniku u Daruvaru. Prijavilo se 115 natjecatelja u 12 kategorija, a pristupila su 103 natjecatelja. Imamo 12 pobjednika, 50 mentora iz 30 ustanova iz cijele Hrvatske, rekla je Anamarija Nerad, profesorica u OGŠ "Rudolfa Matza".

- U zadnje vrijeme povećao se broj zainteresiranih učenika za harmoniku. Osim popularizacije instrumenta, povećao se i broj profesora, rekla je Ivana Cvetkovski, profesorica harmonike glazbene škole Zlatka Balokovića iz Zagreba.

- U Puli, u našoj školi nas predaje 6. Popularnost harmonike je narasla u Hrvatskoj zadnjih godina tako da imamo sve više upisa. To svakako treba podržati s ovim natjecanjima. Imamo 3 harmonikaška orkestra u Puli, a Pula ima i jedinu akademiju što se tiče klasične harmonike, tako da ako ne odu u inozemstvo svi dolaze u Pulu, rekao je Bartol Buljan, profesor harmonike glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

U studiju je nastupio i njegov učenik Leonardo Rojnić koji je ispričao kako se odlučio svirati harmoniku, na kojoj vrsti harmonike sad svira i na kojim je sve natjecanjima pobjedio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!