13:38 / 12.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Mladi hrvatski glazbenici odmjeravaju snage

Mladi hrvatski glazbenici odmjeravaju snage

Mladi hrvatski glazbenici odmjeravaju snage

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Budno pratimo deveto Natjecanje mladih glazbenih umjetnika ‘Papandopulo’ u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ime jednog od najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti Borisa Papandopula posebno je cijenjeno u glazbenom svijetu, posebice u godini u kojoj obilježavamo 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti. Mladima je ovo prva stepenica na putu do velikih međunarodnih natjecanja.

Sinoć smo doznali prve pobjednike u kategorijama klarinet i saksofon, a petak je rezerviran za flautu i violinu. Vijesti iz kulture donose izjave nagrađenih – klarinetiste Tonija Kranjca i saksofoniste Svena Crnkovića, te predsjednika natjecanja Gorana Končara:

- Ovo natjecanje za mene znači zadnja stepenica i put na glazbene pozornice, pokazatelj da sam spreman za daljnje školovanje i za napredak, rekao je Toni Kranjac, dobitnik 1. nagrade u kategoriji klarinet.


Svenu Crnkoviću, dobitniku 1. nagrade u kategoriji saksofon, priznanje također puno znači.


- Definitivno će mi biti vjetar u leđa i za napredak u karijeri i motivacija za vježbanje, istaknuo je Sven Crnković.

Predsjednik Natjecanja ‘Boris Papandopulo’ Goran Končar napomenuo je da su dosadašnji pobjednici najčešće postajali imena poznata u svijetu.


- Postali su i vrlo značajna imena u domaćem podneblju. Često se natječu i studenti, i to je na neki način pomoglo mnogima da stanu na svjetske podije i poluče veliki uspjeh, smatra Končar od kojega smo mnoge detalje o natjecanju 'Papandopulo' saznali ugostivši ga u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!