Mladi hrvatski robotičari osvojili četiri prva mjesta na Euro RoboCupu

05.06.2022.

12:47

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock

Mladi hrvatski robotičari na europskom natjecanju Euro RoboCupu u Portugalu, osvojili su četiri prva mjesta, dva druga i jedno treće mjesto, a Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo svih 14 ekipa, priopćeno je iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Najbolji europski mladi robotičari okupili su se nakon dvije godine izostanka natjecanja uživo, od 1. do 4. lipnja u portugalskom gradu Guimaresu na 3. Euro RoboCupu. Sudjelovalo je više od 900 natjecatelja iz 21 zemlje, a više od 150 ekipa odmjerilo je snage u raznim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja i natjecateljica, te 11 mentora, a čak sedam timova se vraća u Hrvatsku s odličjima, izvijestio je Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Prva mjesta (zlatne medalje) osvojili su 'Školska knjiga CRO team' - u Kategoriji Rescue Line; 'DataCro team' u Kategoriji Soccer Entry; 'HROBOS CRO team' u Kategoriji Rescue Simulation SuperTeams; i 'Power Splitters' u Kategoriji On Stage Preliminary.

Duga mjesta (srebrne medalje) osvojili su CI Varazdin CRO team - u Kategoriji Rescue Maze Entry; i 'HROBOS CRO team' u Kategoriji Rescue Simulation.

Treće mjesto (brončanu medalju) osvojio je ADI CRO team u Kategoriji Rescue Maze.

Hrvatsku su odlično predstavile i ostale ekipe: 'King PERO CRO team', 'NLO CRO team', VIZ CRO team; 'Lovrak CRO team', 'Uito CRO team', Robofreak CRO team, Raguza CRO team, i 'Puknuta žica'.

Na organizaciji i realizaciji ovog zahtjevnog projekta surađivali su Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko Dalmatinske županije te Hrvatski robotički savez uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

- Ovo je najbolji pokazatelj kvalitete rada u spomenutim centrima i podsticaj daljem širenju edukativnih i natjecateljskih aktivnosti u robotici, istaknuli su dr. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza i tajnik saveza Željko Krnjajić.

Na natjecanju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Splita, Dubrovnika i Brača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!