Mladi kreativci koji će brinuti za vizual Lijepe naše

06.03.2022.

20:30

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Učenici Građevinske tehničke škole u Rijeci

Učenici Građevinske tehničke škole u Rijeci

Foto: Dnevnik / HRT

Oni imaju ideje i projekte škola, uredskih prostora, motela. Izrađuju i dizajniraju nakit, prepoznati su kao umjetnici i kreativci, a sve to zahvaljujući školi koju polaze - Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci.

Od podruma do zadnjeg kata svi nešto crtaju, izrađuju, oblikuju. Radna atmosfera potpuno je kreativna. Četiri su smjera u školi: arhitektonski, građevinski, geodetski tehničari i dizajneri unutrašnje arhitekture.

Na predmetu Projektiranje interijera učenici su dobili zadatak: osmisliti poslovni prostor. Od ideje, skice, nacrta do svih detalja - sve su morali sami osmisliti. Čak i logo, kaže Nelita Boban, nastavnica arhitektonske grupe predmeta.

U drugoj učionici maturanti budući arhitekti, primaju upute za završni radi od Domagoja Čuke, nastavnika stučnih predmeta projektiranje i arhitektonske konstrukcije.

Maturantica Ida odlučila se za projekt male područne škole, a Diego je napravio projekt za moderan motel. Ima plan i za budućnost - specijalizirao bi se za male stambene kuće.

Dizajniraju nakit, oslikavaju majice, šalice...

Posebno su u školi ponosni na svoju školsku zadrugu "Skica"- izrađuju i dizajniraju nakit, oslikavaju majice, šalice. Kamo god dođu, budući da su im proizvodi prepoznatljivi, sve brzo prodaju. Time, kaže Branka Merlacchi, nastavnica dizajnerske grupe predmeta - učenike uče cijelom procesu, od ideje do realizacije na tržištu.

I ispred škole iznenađenje - mali umjetnički paviljon kojega su osmisili učenici. Taj je paviljon, kaže ravnatelj škole Boris Petrović - sinteza svih šlolskih smjerova.

Posjetili smo i mlade geodete na terenu, snimali su park Delta. Na pitanje što ih najviše zanima. Kažu - posjet Pelješkom mostu. Profesori su već bili tamo i iskustva prenijeli učenicima. Ali ići će i oni.

Dok imamo ovako zainteresirane, kreativne mlade ljude - ne trebamo se brinuti za vizual Lijepe Naše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!