16:33 / 23.01.2020.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mladi Međimurci brinu za ptice

-

-

Foto: - / -

Novi ptičji domovi provjeravaju se i opskrbljuju hranom svakih nekoliko dana. To s radošću obavlja 29 polaznika biovrtlarske grupe, učenici od prvog do četvrtog razreda.
Učenici Područne škole Novo Selo Rok brinu se da ptice zimi ne budu gladne i nezaštićene. Vrijedni školarci svakog tjedna pregledavaju i pune hranilice u kućicama na drveću u školskom dvorištu.

Sigurno sklonište i dovoljno hrane - važno je za opstanak ptica zimi. To dobro znaju u Područnoj školi Novo Selo Rok, gdje učenici redovito vode brigu o pticama. Spremno su odgovorili čime ih hrane, kruhom ni u kojem slučaju.

-  Da im treba stavljati hranilice i da treba stavljati vodu. Što sve ptičice vole jesti? Sjemenke od suncokreta, rekla je učenica Neda.

- Kućice treba  postavljati na grane, na drveće i stavljati unutra hranu i vodu, dodao je učenik Rafael.

Novi ptičji domovi provjeravaju se i opskrbljuju hranom svakih nekoliko dana. To s radošću obavlja 29 polaznika biovrtlarske grupe, učenici od prvog do četvrtog razreda.

- Stvarno se većina aktivnosti odvija na otvorenom. Pritom ne samo da je to važno, nego oni razvijaju i kritičko i kreativno mišljenje, uče se suradnji, poštivanju, održavanju obaveza i puno je dobrobiti za djecu, rekla je učiteljica Marijana Vrbanec.

O pravilnom hranjenju ptica, djecu uče i članice udruge "Biovrt - u skladu s prirodom".

- Naša priča započela je tamo negdje 2015./2016. godine, kada sam eto ja kao predstavnica udruge imala jako veliku želju nešto napraviti za lokalnu zajednicu i došla sam tu do ravnateljice škole, da li su zainteresirani za suradnju, oni su bili za i ako smo eto zajedno krenuli u neku zajedničku ideju, zajedničku priču. Krenuli smo u udruzi pisati projekt, kazala je predsjednica Udruge "Biovrt - u skladu s prirodom" Silvija Kolar-Fodor.

Namjera je da i djeca iz drugih međimurskih škola slijede ovaj poučni primjer te da sve naučeno primjenjuju i kod kuće.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!