Mladi - nositelji pozitivnih promjena u zajednici

20.11.2021.

19:54

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Međunarodni dan dječjih prava

Međunarodni dan dječjih prava

Foto: Dnevnik / HRT

Međunarodni je dan dječjih prava. Obilježava se 32 godine otkada je donesena konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. U povodu toga Unicef Hrvatska dodijelio je nagrade za najbolje projekte mladima koji su nositelji pozitivnih promjena u svojim zajednicama.


Anja je maturantica Medicinske škole u Šibeniku. U trećem razredu osnovne škole otkriveno je da ima disleksiju. Odrastanje s ovakvom teškoćom u čitanju nije bilo lako.

- Mama i ja smo provodile pet do šest sati, nekad i više učeći. Na primjer jedan tekst, bile smo na početku teksta, i čitale smo ga pet sati. Ja bi svaki puta drugačija pročitala početak, kaže Anja Norda, maturantica iz Vodica.

Srednja škola Anji je donijela nove izazove.

- Tu su počele se razvijati frustracije, sram, nisko samopouzdanje, zamislite sebe da idete u školu a da vam ne ide, ulažete jako puno, radite, kaže Anja Norda.

Danas je odlična učenica. Uz obitelj, velika podrška bile su joj prijateljice iz razeda. S kojima je napisala vodič za disleksičare "Čitanje treba biti dostupno svima."

- Pomogle smo joj u pisanju knjige, ja sam napisala poglavlje knjige o građi mozga disleksičara, rekla je Ivana Crnogaća, maturantica.

- Bitno je da vas netko pita kako ste, kako se osjećate, da vas odluči saslušati i da na nekoliko minuta maknete sav taj teret s leđa, dodaje Antonija Crnogaća, maturantica.

Za svoj rad, u povodu Svjetskog dana dječjih prava nagrađene su UNICEF-ovom nagradom za najbolji projekt mladih.

- UNICEF želi zapravo pojačati platforme i programe koji pružaju mladima mogućnost da slobodno i sigurno iskažu svoje mišljenje o temama koje su im bitne, rekla je Marijana Muhić, voditeljica programa za mlade Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 Pandemija je postavila nove izazove pred mlade i djecu.

- Vidimo da zbog pandemije mnogo djece pati od depresije. Samoizolacije, nedostatak socijalnog kontakta te povećana uporaba digitalnih uređaja doprinijeli su tome, rekla je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

I zato su podrška i razgovor s djecom od velike važnosti.

- Potrebno je razgovarati s njima, slušati ih, pokazati im razumijevanje i beskrajnu strpljivost. Pružiti im osjećaj da smo tu tu, poručila je Ivana Trucek, prof. hrvatskog jezika u OŠ Središće, Zagreb.

I to ne samo na njihov dan nego i sve ostale dane u godini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!