Mladi radioamateri sa svih kontinenata okupili se u Karlovcu

07.08.2022.

14:24

Autor: Mario Kurevija/Studio 4/HTV

Mladi radioamateri iz svih zemalja okupili se u Karlovcu

Mladi radioamateri iz svih zemalja okupili se u Karlovcu

Foto: HTV / HRT

U Karlovcu se održava ljetni kamp mladih radioamatera - njih 90 iz 30 zemalja. Učit će o radioamaterizmu te upoznati ljepote Karlovca i Hrvatske. Došli su sa svih kontinenata, iz različitih kultura, imaju različite običaje, no spaja ih ista ljubav. 

- Ja razgovaram s ljudima diljem svijeta, iz svih zemalja. I kada znate engleski, poprilično je lako razgovarati s ljudima. I svi su prijateljski raspoloženi, kaže Mehdi Djillali iz Alžira.

- Kada sam došao ovamo, u Hrvatsku, toplo su me dočekali. Dugo sam se radovao dolasku. Organizacija je savršena, poručuje Philipp Springer Chair iz Međunarodnog udruženja radioamatera.


U Hrvatskoj je trenutačno samo 2000 registriranih radioamatera. Smještaj, pozicija u gradu, sve je podređeno ovim mladim ljudima. A sve u kampu služi svrsi. Od antena do solarnih panela. 


Najbolji primjer dolazi iz potresom pogođenog Portorika, gdje su radioamateri bili jedini kontakt sa svijetom. I hrvatski radioamateri dali su velik doprinos nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju.

- Radio amateri su prvi ti koji u uskočili u pomoć Petrinji kad su Hitne službe i Crveni križ trebali komunikaciju. Jednostavno nisu imali svi mobitele i puno je lakše komunicirati preko ručnih radio stanica, kaže Zdravko Emil Balen, predsjednik Hrvatskog radioamaterskog saveza.

Cilj je, uz razmjenu iskustava, da se mladi radioamateri na radionicama educiraju i upoznaju s tehnikom nužnom za njihov rad te osiguraju opstanak radioamaterizma u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!