10:45 / 15.08.2019.

Autor: D.K. / HRT

Mladi sportaši na Savi od ranoga jutra: veslačka sezona na vrhuncu

-

-

Foto: - / -

Ljubav kajakaša i kanuista prema rijeci Savi u Slavonskome Brodu traje već generacijama
Ljubav kajakaša i kanuista prema rijeci Savi u Slavonskome Brodu traje već generacijama. Spoj prirode i vrhunskoga sporta iz godine u godinu privlači sve više mladih. Iako su ljetni praznici najuporniji veslači svakoga su jutra na Savskoj obali.

Dok im vršnjaci odmaraju na ljetnim praznicima, Luka i Leona svaki dan naporno treniraju. Natjecateljska sezona u veslačkim sportovima je na vrhuncu pa su na Savi od ranoga jutra.

- Ujutro su treninzi dosta teži. Radimo duže treninge na primjer po devet minuta, a popodne tehnika po 10 km ili nešto kratko po 10, 20 sekundi, kaže Luka Lipovac iz KKK "Olimpik", Slavonski Brod Cilj je što bolji plasman na skorom turniru olimpijskih nada u Slovačkoj.

- To mi je već treći put pokušat ću u finale i možda još nešto više, kaže Leona Pavlešin iz KKK "Olimpik".

- I dalje sljedećih godina svjetska prvenstva, juniorska pa onda seniorska, kaže Luka. Sve to Marko je već prošao. Dok trenira mlade - sanja Olimpijske igre. Za nastup će se boriti  na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj krajem ovoga mjeseca. Bit će ondje i najtrofejniji član Olimpika mladi Antun Novaković.

- Ja ću nastupiti u jednosjedu na dvjesto metara to je sprint,  olimpijska disciplina a Antun će nastupiti na 500 i 1000 metara, 1000 je olimpijska disciplina. Prvih pet ide na olimpijadu. Konkurencija će biti nezapamćeno jaka, očekuje se do sto država iz cijelog svijeta sa nekoliko tisuća sportaša, kaže Marko Lipovac.

Kako god prošlo, već su kvalifikacije sjajan uspjeh. Nije stigao preko noći. U ovom se klubu ozbiljno radi godinama pa rezultati nisu izostali.

- Ova sezona nam je bila dosta uspješna, možda i najuspješnija dosada. Prvo smo na prvenstvu HRvatske u maratonu održano  i Sisku, duplu krunu da tako kažem i juniori i seniori su osvojili naslove prvaka Hrvatske…Dalje smo imali prvenstvo u sprintu što je nama i najvažnije  gdje smo u svim kategorijama  obranili  titulu prvaka Hrvatske, opisuje Marko.

Lakše im je otkako su se uselili u nove prostore. Suvremeni dom brodskoga kajak - kanu sporta na svjetskoj je razini.

- Imamo vrhunske uvjete za rad na suhom, kažem Sava je super ljeti zimi je malo problematična ali imamo neke ideje za dalje. Prvo što smo sad predložili  da Slavonski Brod bude kandidat za europsko prvenstvo u maratonu, kaže Marko.

To bi to dodatan poticaj razvoju ovoga sporta u gradu. Samo klub Olimpik okuplja pedesetak mladih. Visoko motivirani, vrijedni i uporni  -  pravi su uzor vršnjacima.

- Ovim sportom se bavim evo šesta godina sada. U taj sport su me doveli obiteljski, tako da i tata i obadva brata treniraju, govori Luka.

- Veslam kajak jednosjed i kajak dvosjed s partnericom Antonelom Orkić. Veslam u kajaku jednosjedu sve disciplina a sa partnericom veslam 500 i 200 metara, opisuje Leona.

I Sava ih voli. To uzajamno prijateljstvo samo je potvrda da ljubav prema sportu i prirodi putuje istim valovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!