Mladi u poljoprivredi traže slamku spasa

06.11.2021.

06:40

Autor: Višnja Ružojčić/Plodovi zemlje/HRT

Mladi poljoprivrednici

Mladi poljoprivrednici

Foto: HTV / HRT

Da suša nije smanjila urod kukuruza i soje ratari bi nakon žetve trljali ruke. Ovako računaju da će s dobrom cijenom žitarica i uljarica samo kompenzirati gubitak uroda. No zbog enormnog rasta cijena gnojiva, goriva i stočne hrane ne piše im se dobro - poslovat će na rubu rentabilnosti. Ekipa Plodova zemlje bila je u Oprisavcima i Slobodnici gdje unatoč svemu - mladi i ambiciozni ljudi u poljoprivredi ipak traže slamku spasa.

Pšenicu Ivica Kovačević iz Oprisavaca sije zbog plodoreda. Viška ima malo jer sve što na zemlji proizvede uglavnom je hrana za pedesetak podolaca i drugih mesnih pasmina goveda. Ove mu godine kukuruz zadaje glavobolje još od ljetnih suša. Podbacit će, kaže, i kvalitetom i urodom - ima pljesnjivoga zrnja, sitan je, klasovi su mali. Teško će dostići sedam tona po hektaru.

Malo zapadnije, u Slobodnici, gdje je tlo vlažnije, zlatni su klipovi dobro rodili, kaže Ivan Sigurnjak. Oni pak imaju problem s jako teškim i vlažnim tlima, pa im je sušno razdoblje pogodovalo. Ove su godine imali 10 tona i više. Ali na soji vremenske oscilacije itekako će se osjetiti. Prinos će jedva prijeći dvije tone po hektaru.

Ivan Sigurnjak

Ivan Sigurnjak

Foto: HTV / HRT

- Konkretno na ovoj njivi nismo mogli sijati u normalnim rokovima jer je dosta podvodna. Imali smo dosta problem s viškom vode pa je sijana kasno. E onda je naglo zasušilo . I onda je dugo, dugo vremena bila bez kiše i dobila je jako malu količinu oborina što se vidi i na sklopu i na visini sam biljke, objašnjava Ivan.

Za tvornice na otvorenome izazovna je svaka godina. Dok na jednim kulturama gube, na drugima dobivaju. S tom računicom i obiteljskom tradicijom - dvadesetjednogodišnji Josip Maričević iz Slobodnice - upustio se prije nekoliko godina u poljoprivrednu avanturu. Prinosi su ove godine prosječni, kaž Ivan koji se primarno bavi svinjogojstvom pa je, kao i ostali stočari, zbog skupe hrane na mukama.

Josip Maričević

Josip Maričević

Foto: HTV / HRT

- Svinjogojci se žale na nisku otkupni cijenu svinja. Ne znamo šta će s tim biti. Na ovu cijenu hrane nema smisla prodavati svinje po 11 - 12 kuna. To je jednostavno jako neisplativo i na znamo šta će s tim biti, poručuje Josip. I Ivica Kovačević je odustao od tova teladi. Prodali su sve, a ostavili samo 6 komada ženske teladi radi remonta stada, kaže.

Uz to, u jesensku sjetvu ulaze s teretom enormnih poskupljenja. Tko bude mogao, kompenzirat će ih rastom cijena soje i kukuruza. Cijena kukuruza od 1,5 kune, kažu - neće iz izvući jer će zbog poskupljenja repromaterijala imati veće troškove. Također, dodaju - cijena soje od 4,5 kune je vrhunska - ali to ništa ne znači kad kilogram gnjojiva košta preko 7 kuna.

Ivica Kovačević

Ivica Kovačević

Foto: HTV / HRT

Josip Maričević od svinjogojstva će možda odustati, ali od poljoprivrede nikad. Završio je preddiplomski studij ekološke poljoprivrede i upisao diplomski u Slavonskome Brodu. Sve vodi, naglašava - ekološkoj poljoprivredi. Europskim se potporama već koristio, i namjerava ponovno.

Poduzetnička vrlina u poljoprivredi je sve traženija. Tržište diktira uvjete. A na njemu uspijevaju vrijedni i hrabri, kojih, nasreću, ima i među našim proizvođačima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!