15:44 / 09.01.2021.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/IMS/V.G./HRT

Mladić iz Vrpolja proizvodima od industrijske konoplje želi osvojiti Europu

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: - / -

Zvonimir Kalić je, uz pomoć obitelji, dosad osmislio više od trideset proizvoda od industrijske konoplje - i ne misli na tome stati.
Nagrađivani poljoprivrednik Zvonimir Kalić bavi se uzgojem i preradom industrijske konoplje. Taj magistar međunarodnih odnosa i diplomacije svoju budućnost vidi na slavonskim poljima. Svojim proizvodima želi osvojiti Europu i svijet te tako unapređivati hrvatsku poljoprivredu.

➡️ Industrijska konoplja uspijeva na zapuštenim njivama
➡️ Govorili da uzgaja drogu, ali sada... Prva žetva industrijske konoplje


Prvi proizvođači ekološke industrijske konoplje u Hrvatskoj svoju su priliku prepoznali u uzgoju biljke naših baka i djedova. 

- Nema predrasuda prema konoplji jer ovo je industrijska konoplja iz obiteljske poljoprivredne proizvodnje, ekološkog uzgoja. Ono naše pravo čime se inače dičila Hrvatska, Slavonija iz davnina vraća se na velika vrata, kaže Zvonimir Kalić iz Vrpolja.

Na velika vrata ušao je Zvonimir i u Europu iako se njegova obitelj tek prije 10 godina odlučila baviti poljoprivredom nakon što im je zbog ekonomske krize propao privatni posao.

- Na kraju opredijelili smo se za konoplju. Nismo mislili da će ići u ovome smjeru, ali ovo je Božja providnost, Božja volja. I danas smo sretni zbog toga. Ostali smo svoj na svome, kazala je Zvjezdana Kalić.

- Planovi su da se širi proizvodnja i količine i probati napraviti preradu još jaču, neku manju tvornicu, proširiti na cijelom nivou Hrvatske tu cijelu priču, pojašnjava Zdravko Kalić. Zvonimir je, uz pomoć obitelji, dosad osmislio više od trideset proizvoda.

- Rekao je kad je osvojio 1. mjesto za mladog hrvatskog poljoprivrednika da će Hrvatsku odvesti u njedra Europe. Prvo kad je to rekao bila sam zatečena, ali je rekao: "Mama, ja zaista vjerujem, ja se nadam", govori Zvjezdana Kalić. 

- Veliki poticaj da se borim ne samo za sebe, svoju obitelj, ali i da motiviram druge mlade poljoprivrednike da se može živjeti na selu i da se treba graditi budućnost sela ovog 21. stoljeća, kaže Zvonimir Kalić.

U prilog tomu i podatak da udio mladih poljoprivrednika u našoj zemlji raste. I sada je dvostruko veći od razine Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!