Osnovne škole imaju problema s pripremom toplih obroka

29.01.2023.

20:17

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Osnovne škole imaju problema s pripremom toplih obroka

Osnovne škole imaju problema s pripremom toplih obroka

Foto: HTV / HRT

S početkom drugog polugodišta zamirisalo je u primoštenskoj osnovnoj školi. Kuhinja dugo nije radila, ali štednjaci su ponovno uključeni i sada učenici svaki dan imaju mliječni ili kuhani obrok. Zadovoljni su i sretni i roditelji i učenici, ali u većini šibenskih gradskih škola nema uvjeta za pripremu zdravijih i toplih obroka.  

Jelovnik im je po volji! A i bolji od "suhe" marende - tvrde đaci. 


Kažu: žlica je zakon!


- Draži su nam omlet, pura, žitarice od pekare, kazala je učenica 4. razreda OŠ Primošten Manuela


Školski hodnik im je blagovaonica. Zdraviji obrok ovdje jede: 171 učenik. Ali ne svi zajedno! - jer za sve mjesta nema. Podijeljeni su u dvije grupe. Niz je još problema koji škola rješava - "u hodu". 


- Tražili smo povećanje tjedne norme kuharice.Također i oprema koju imamo pokazalo se sada da nije u potpunosti adekvatna u smislu što fali radne plohe, mjesta za odlaganje, kazala je Mirjana Matić, ravnateljica OŠ Primošten.


No, ne daju se pokolebati - kuhat će i dalje.


 A za euro i 33 centa iz državnog proračuna po učeniku, kažu, da se složiti dnevni meni. 


- Imali smo i žitarice i omlet. Rižu na mlijeku, otkrila je Ena, učenica 3. razreda OŠ Primošten. 


O trošku države od drugog polugodišta marendu jedu i šibenski osnovci. U osam od devet gradskih škola dostavljaju je - pekarnice. Jer kuhani obrok nema ni tko, ni na čemu pripremati. 


- Ova škola koja je napravljena prije 60 godina. Radila se po nekakvim ondašnjim standardima. Ima prostorne uvjete, no ono što nedostaje a da bi se proveo ovaj projekt u potpunosti itd su ostvari oprema kuhinjska, kazao je Emil Božokov, ravnatelj OŠ Tina Ujevića, Šibenik.  


 A ona je skupa! Zna to i osnivač.


- Spremni smo postupno one škole koje imaju najveće mogućnosti za to da već od sljedeće godine krenu s pripremom barem mliječnih obroka za učenike, rekla je Mirjana Žurić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Šibenika


Hvalevrijedan je ovo projekt - kažu mnogi. Unatoč svim teškoćama u primjeni. 


- Važno je zdravo se hraniti da bi imali energije i da bi mogli rasti, poručila je za kraj učenica 3. razreda OŠ Primošten Karmela


Prilagodba će potrajati, ali najvažnije je da svako dijete dobije besplatni obrok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!