07:00 / 28.05.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Mogu li dalmatineri spasiti turističku sezonu?

Mogu li dalmatineri spasiti turističku sezonu?

Mogu li dalmatineri spasiti turističku sezonu?

Foto: Dnevnik 3 / HRT

U svjetska kina uskoro stiže novi Disneyev film o dalmatinskim psima. Filmovi su zaslužni za popularnost te hrvatske pasmine u cijelom svijetu, a ove je godine turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije odlučila psiće s točkicama iskoristiti za privlačenje gostiju i to slikovnicom tiskanom na čak 10 svjetskih jezika.

Kamo bi dalmatinac nego na Rivu! Imaju i ovi lančić oko vrata, no iako nose i ime našeg kraja, u domovini ih nema baš mnogo.

- Od 10 štenaca u leglu, najmanje 8 ih ode van Hrvatske, na žalost i ovdje je dosta slab interes tako da se štenci kod mene čekaju i do 2023. jer sve su rezervacije popunjene, kaže Sanja Jergović, uzgajivačica dalmatinskih pasa.

Popunjene rezervacije, one turističke, cilj su i slikovnice o velikoj pustolovini malog psa Bena od San Pedra do Zaostroga, jer upravo je ondje u samostanu, na slici iz 18. stoljeća, dokaz da je slavni pas naša autohtona pasmina.

- Pitali su me zašto Ben, pas se nekako mora zvati, pa smo mu dali neko pristupačno kratko. U cijeloj priči zapravo je u pitanju američka obitelj koja živi u Americi, podrijetlom su iz ovih krajeva, iz Komiže, Zagvozda, ime je ipak na neki način amerikanizirano, objašnjava Robert Škiljan, autor slikovnice.

Tiskana je u DES-u, splitskoj ustanovi za zapošljavanje invalida. Zaklada Bestie, koja se skrbi za manje sretne pse, okupila je razigrane rođake nacrtanog psića.

Slikovnica je prevedena na deset jezika, čak na korejski i kineski, a prvi će je prelistati mali Česi.

- U prvom vlaku RegioJet koji dolazi s češkim turistima, u subotu oko 2 sata, će već biti podijeljene slikovnice 200 obitelji i oni će imati priliku razgledati tu slikovnicu prije nego što stignu u Hrvatsku, kaže Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Pametno smišljena turistička promidžba, preko djece privući sve naraštaje da tragovima šapa malog dalmatinca krenu istraživati od Splita preko Brača do Hvara, Brela, Biokova...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!