14:18 / 21.02.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

Moj dida je pao s Marsa na 4. festival KinoKino

-

-

Foto: - / -

Svečanom premijerom atraktivnog domaćeg znanstveno-fantastičnog filma 'Moj dida je pao s Marsa' u kinu Europa počeo je 4. međunarodni festival za djecu Kinokino.
Svečanom premijerom atraktivnog domaćeg znanstveno-fantastičnog filma 'Moj dida je pao s Marsa' u kinu Europa počeo je 4. međunarodni festival za djecu Kinokino. Do 24. veljače na programu su projekcije novijih svjetskih naslova, edukacijski programi i druženja osmišljena za najmlađe. 

Život djevojčice Une preokrene se kada njezina djeda otmu izvanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sȃm izvanzemaljac čiji se brod davno srušio na Zemlju, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Robot je jako zanimljiva osoba i daje čaroliju filmu,  kaže mlada glumica Lana Hranjec koja tumači ulogu Une.

Znanstveno- fantastični filmovi uvijek prikazuju zamišljene svjetove i zato su dobra metafora za pričanje priče koja je jako bitna. Nama je tu bila važna priča o prijateljstvu i o ljubavi,  komentira redateljica filma Marina Andree Škop koja je režiju ostvarila zajedno s Draženom Žarkovićem: Trebalo je poći punih sedam godina da se napravi scenarij, da se financira, snimi, i još se godinu dana radilo na postprodukciji budući da se radi o znanstveno – fantastičnom filmu s puno efekata,  dodao je Žarković.

Glavni natjecateljski program čini osam suvremenih igranih filmova iz cijeloga svijeta čija je zajednička poveznica to što njihovi junaci i junakinje u važnim životnim trenucima tako zrelo i s lakoćom preuzimaju uloge odraslih.

Imamo presjek svjetske produkcije igranih filmova za djecu kakve naša mlada publika nema priliku često vidjeti na repertoarima,  pojašnjava direktorica festivala Selma Mehadžić.
Počeo dječji festival Kino Kino Festival će omogućiti djeci, roditeljima i nastavnicima da zavire iza kulisa i otkriju što je sve potrebno kako bi nastao film. Edukacija najmlađih koji su buduća kino publika jedna je od najvažnijih komponenti KinoKina.

Šećer na kraju bit će gostovanje popularnoga programa kina Europa Kinolektira s projekcijom jedne od najslavnijih romantičnih komedija svih vremena – 'Neki to vole vruće' Billya Wildera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!