12:40 / 12.04.2019.

Autor: Jana Radić/V.M./HRT

Monte Librić: prva knjiga za djecu Zorana Ferića

Zoran Ferić

Zoran Ferić

Foto: - / -

Zoran Ferić na pulskom je Monte Libriću jučer okupio najmlađu publiku kako bi joj predstavio svoju prvu knjigu koju je napisao baš za nju. 'San ljetne noći' priča je o dječaku koji se, zahvaljujući mašti, lakše nosi s teškim situacijama.
Naš nagrađivani pisac Zoran Ferić na pulskom je festivalu dječje knjige i autora Monte Libriću jučer okupio najmlađu publiku kako bi joj predstavio svoju prvu knjigu koju je napisao baš za nju.

'San ljetne noći' priča je o dječaku koji se, zahvaljujući mašti, lakše nosi s teškim životnim situacijama, a nakon niza romana, poput 'Smrti djevojčice sa žigicama' ili 'Kalendara Maja', Ferić se sada okrenuo mlađoj publici.

U suradnji s ilustratorom Dominikom Vukovićem Ferić je napravio dirljivo štivo, a što ga je inspiriralo da piše za djecu, provjerila je pulska ekipa Vijesti iz kulture:

- Ja bih volio da djeca ponesu nekakav dodir s ozbiljnim životom. Taj ozbiljni život se događa u bolnici, ali isto tako da ponesu, kako moj junak Tin kaže, kristalnu kocku vedrine, da na kraju ponesu neki optimizam, kaže Ferić.

- Suočavanje s teškim životnim situacijama nikada nije lako, no djecu moramo na to pripremiti. Bolest, vršnjačko nasilje, smrt - teme su od kojih ne smijemo bježati, poručuje Ferić.

'San ljetne noći' dirnuo je mališane, koji su nakon predstavljanja imali mnogo pitanja za autora, ali i komentara: Meni se svidjela ta knjiga i bilo mi je najtužnije kad je njihova mama završila u bolnici; ima nestvarnih i stvarnih likova, i što govori da je netko bio u teškoj situaciji, ali da može preživjeti, dojmovi su malih čitatelja.

Pulski festival Monte Librić već dvanaestu godinu ugošćuje domaće i inozemne autore za djecu, i to je jedan od onih festivala koji odgajaju publiku jer od malih nogu potaknuti zanimanje za pisanu riječ - glavni je preduvjet da i knjiga ima budućnost.

Festival u Puli traje do nedjelje, a predstavljaju se domaći i strani autori, održavaju radionice za školsku i predškolsku djecu, gledaju filmove i kazališne predstave.

Monte Librić je dvojezičan festival pa se dio programa održava i na talijanskom jeziku, a ovogodišnja mu je tema 'Volim grad', pa su mnogi sadržaji posvećeni povijesti i sadašnjosti Pule.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u Puli se družila sa Zoranom Ferićem i organizatoricom festivala Iris Mošnja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!