MSU s 'letećim medvjedićima' gostuje u Etnografskom muzeju

08.09.2021.

13:40

Autor: Hina/V.M.

 "Nezaboravni crtići Mali leteći medvjedi"

"Nezaboravni crtići Mali leteći medvjedi"

Foto: MSU / Etnografski muzej

Gostujuća izložba zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti "Nezaboravni crtići Mali leteći medvjedi" otvara se u četvrtak, 9. rujna, u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Popularni animirani likovi koji su tema izložbe nastali su u okviru producentske kuće Zagreb film koja je u svojoj povijesti realizirala i niz crtanih filmova za djecu te dva serijala koja su se proslavila i izvan granica Hrvatske "Profesora Baltazara" i "Male leteće medvjede".


'Leteći medvjedići' nastali su u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe, a prikazivali su se od 1990. do 1991. godine u stotinjak zemalja.


Autori serijala su Pero Kvesić, Dušan Vukotić i Neven Petričić, prema čijoj ideji je Jean-Pierre Liccioni razradio scenarij pod redateljstvom Jeana Saraulta i Michela Lemirea.


Snimljeno je trideset i devet epizoda u trajanju od dvadesetak minuta, a uz crtić je tiskan album sa samoljepivim sličicama i nekoliko slikovnica.


- Mali leteći medvjedi oduševljavali su malu i veliku publiku svojim simpatičnim karakterima, prekrasnim scenama iz šumskog svijeta i zanimljivim pričama, čija je poanta bila aktualna tada kao i danas, a to je očuvanje prirode, ističe se u najavi MSU-a.

Kako se podsjeća, posebno je dobro primljena i glazba iz serijala Gillesa Desnoyesa, koja i dalje odzvanja svugdje gdje su djeca, a zanimljivost Malih letećih medvjeda je i u činjenici da su oni, kao i Profesor Baltazar ostvareni u tehnici tkz. cel-animacije, u tehnici karakterističnoj za Zagrebačku školu crtanog filma, što znači da je za potrebe samo jednog filma od deset minuta trebalo izraditi više tisuća crteža na celuloidnim folijama.


Izložba je ostvarena kao dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja "Igračke djetinjstvo zauvijek", a njezina je autorica Snježana Pintarić. Dizajnerica postava je Nikolina Jelavić Mitrović, a voditeljica projekta Iris Biškupić Bašić.


Izložba MSU-a u Etnografskom muzeju će biti otvorena do 3. listopada, a projekt "Igračke - djetinjstvo zauvijek" traje do 22. svibnja i obuhvaća ukupno 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih izložbi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!