09:51 / 19.07.2018.

Autor: E.L.S./D.B.H/HRT

"Munjeviti" filmovi u školi animacije

-

-

Foto: - / -

U današnje vrijeme novih tehnologija djecu i dalje zanimaju tradicionalne metode ručnog crtanja olovkom i bojicama.
I ovo ljeto udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira ljetne filmske radionice. Djeca i mladi sudjeluju na radionici animiranog filma te na radionici TV reportaže. Kao i svake godine, najveće je zanimanje za animaciju pa je radionica popunjena u samo dva dana.

Na ovim ljetnim radionicama mnogo se raspravlja, razrađuju se svakojake ideje. A mnogo ih je jer djeca su vrlo maštovita i kreativna.

Ja volim reći da mi voditelji smo zaduženi za 2P. Prvi voditeljski P je poduka, odnosno podučiti djecu kako se radi animacija. A drugi P je poticaj, ali doslovce samo poticaj. Ono što ostaje na njima je da izraze svoju ideju, da izraze se crtežom, lik, scenarij, mali karton snimanja, montaža - sve to bude njihovo, objasnila je Dubravka Kalinić Lebinec, voditeljica radionice animacije.

Upravo mogućnost da ideje pretoče u stvarnost, budu samostalni, te odlučuju kakvi će njihovi radovi biti, privlače djecu. Nakon "odrađenih" pet radionica, Fran Keretić je odlučio doći i ovo ljeto. Jer mu je na praznicima jako dosadno, kaže a ovdje animira i radi svoj film. Svake godine djeca isprobavaju različite vrste animacije. Na ovoj 14. ljetnoj radionici animiranoga filma radi se "munjeviti film".

Zapravo film vezan uz ljeto, munje gromove, temu koja je djeci uvijek vrlo privlačna, napeta, bilo u smislu opasnosti, bilo u smislu kako se zaštititi od te opasnosti, kaže Kalinić Lebinec.

Velik interes za radionicu animacije pravi je dokaz da i u današnje vrijeme novih tehnologija djecu i dalje zanimaju tradicionalne metode ručnog crtanja olovkom i bojicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!