Mural koji nadahnjuje

29.06.2022.

17:07

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT

Mural koji nadahnjuje

Mural koji nadahnjuje

Foto: HRT / HRT

U Zagrebačkom Voltinom naselju svečano je otvoren mural koji poziva mlade u program europske snage solidarnosti. Njime ih se potiče na volontiranje i putovanja kroz što će steći nova iskustva i vještine.

U Hrvatsku godišnje dođe do 100 volontera iz inozemstva, a isto toliko naših volontera godinu dana provede u inozemstvu.

- Imaju priliku godinu dana provesti u nekoj zemlji, steći iskustvo, pomoći zajednicama i onda se vratiti u svoju zemlju i to što su naučili - upotrijebiti - kaže Katarina Brajdić, voditeljica Odjela za europske snage solidarnosti u Agenciji za mobilnost i programe EU.

Jedna od njih je Hana Pishchyk iz Bjelorusije.

- Došla sam u ožujku i ostajem godinu dana. Volontiram u Humanitarnoj udruzi Oaza. Usmjerena sam na mlade ljude koje učim vještinama partnerstva i vodstva - objašnjava Hana.

Mural u Hanamanovoj ulici u Voltinom naselju posvećen je upravo programu Europske snage solidarnosti.

- Zašto nam je taj program bitan - on okuplja mlade ljude i omogućuje im stjecanje različitih znanja, vještina, upoznavanje novih kultura, novih zemalja, upoznavanje ljudi, ali ono što je najvažnije - potiče ih na solidarnost - ističe Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju.

Agenciji za mobilnost i programe Europske unije na raspolaganju je milijun i pol eura europskog novca u ovoj godini - inače europskoj godini mladih.

- Prvi put je program Europske snage solidarnosti počeo 2018. i trajao do kraja 2020. i sada s 2021.-om krenuo je novi program europske snage solidarnosti pod istim nazivom i trajat će do kraja 2027. - otkriva Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

Ideja za mural Voltinom rađala se nekoliko mjeseci. Oslikavanje je počelo u subotu, a završeno je za 2 dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!