Na 12. 'Malom Maruliću' 8 predstava iz 6 kazališta

09.04.2019.

10:46

Autor: Ivana Šilović/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

12. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' počeo je danas u Splitu. Trajat će do 12. travnja, a tijekom četiri dana nastupit će 6 kazališta. Izbornik Ivan Plazibat izabrao je 8 predstava koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa.
Dvanaesti Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' počeo je danas u Splitu. Trajat će do 12. travnja, a tijekom četiri dana nastupit će 6 kazališta.

Izbornik Ivan Plazibat je između 22 prijavljene predstave izabrao njih 8 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa, a festival je službeno počeo u 10 sati izvedbom predstave domaćina Gradskog kazališta lutaka Split 'Moj razred 2.b.' autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovat će gotovo 100 kazališnih umjetnika i gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja. Festivalski programi događat će se na nekoliko lokacija – u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Multimedijalnom kulturnom centru.

Članovi stručnog žirija ovogodišnjeg festivala su Marija Sekelez, glumica i kazališna producentica, Igor Tretinjak, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar, Selma Spahić, redateljica, Siniša Novković, glumac, kazališni autor i redatelj te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja.

Od ove godine uvedena je i nova festivalska nagrada -  za najveći kazališni izazov, koja nosi ime Zdenke Mišure, dugogodišnje ravnateljice GKL- Split, koja je prije 12 godine pokrenula Festival Mali Marulić i svojim djelovanjem značajno pridonijela kazalištu i kulturi Grada Splita.

Jednu nagradu, onu za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od 1. do 5. razreda splitskih osnovnih škola.

Na natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić pristiglo je, pak, 18 tekstova. Žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko dodijelio je dvije nagrade: prvu tekstu 'Ribe u nevolji' Petre Cicvarić, a drugu tekstu 'Sonata za kantu za smeće' Kristine Gavran.

Nagrade za najbolji tekst bit će dodijeljene na svečanom otvorenju večeras u 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split.

Detalje o Malom Maruliću u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od ravnateljice GKL-a Split Marije Tudor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!