10:23 / 20.08.2018.

Autor: HRT

Na Braču likovna radionica Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci

-

-

Foto: - / -

Sve je započelo prije 23 godine kada su na otok djeci u posjet stigli umjetnici. Tada su djeca tek promatrala proces nastajanja umjetničkih djela. Od prije nekoliko godina i sami sudjeluju.
U Supetaru na Braču već pedeset godina ljetuju djeca iz doma Sv. Ana u Vinkovcima, doma koji skrbi za djecu bez roditeljske skrbi. A da im ljeto prođe što veselije i zanimljivije pobrinu se umjetnici.

Sve je započelo prije 23 godine kada su na otok djeci u posjet stigli umjetnici. Tada su djeca tek promatrala proces nastajanja umjetničkih djela. Od prije nekoliko godina i sami sudjeluju.

Njih 16 po cijele dane nešto slikaju, kroje, bruse, ispituju i sudjeluju u stvaranju umjetničkih djela. A svoja znanja s njima dijeli desetak akademskih umjetnika.

Slikari dođu tu i provedu s nama desetak dana, organiziraju različite radionice u kojima sudjelujemo i tako malo nas podučavaju, proširuju naša znanja u umjetnosti, kaže Valentina Malnar, štićenica doma 'Sv. Ana' - Vinkovci.

Kroz naše likovne radionice prošlo je gotovo 200 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Umjetnici svoja djela darivaju dječjem domu i ostaju u trajnom fundusu doma a osim što stvaraju i umjetnički se izražavaju, rade i s djecom pedagoški vođene kreativne radionice, objašnjava Zrinka Mikić, ravnateljica dječjeg doma 'Sv. Ana' - Vinkovci.

Djeca su uvijek bila oko nas, uvijek ih je interesiralo kako izgleda koja boja, u kiparstvu, u grafici... Sada imaju priliku okušati se u različitim tehnikama od klasičnih likovnih pa tako i nekih primijenjenih tehnika modnog dizajna. Mislim da će im ljeto biti vrlo zanimljivo, smatra doc.dr. Marko Šošić, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti - Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!