Na najvećoj obrazovnoj manifestaciji o darovitoj djeci sve pršti od ideja

11.12.2021.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

ENTER konferencija u Splitu

ENTER konferencija u Splitu

Foto: Dnevnik / HTV

U Splitu je počela konferencija ENTER - najveća obrazovna manifestacija u ovom dijelu Europe. O obrazovanju i povezanim industrijama sluša, uči i raspravlja oko 500 sudionika. Poseban naglasak je na darovitoj djeci.


Nekad polaznik Centra izvrsnosti, danas student FESB-a i pokretač start-up tvrtke, Antonio Nikolić najbolja je reklama za uspješan rad s darovitom djecom.

- Ideja otvaranja start-up firme je i došla kroz Centar izvrsnosti jer sam tamo kroz stjecanje novih znanja stekao i vještine da mogu postići komercijalni uspjeh, rekao je Antonio Nikolić.

U Areni sve pršti od ideja. ENTER je okupio divnu mladost, stručnjake za darovitu djecu, učeničke projekte, potencijalne investitore...

- Izvrsnost nije cilj, izvrsnost je nama najbolji alat da dođemo do zajedničkog cilja, a to je boljitak građana, objasnio je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Pedagoginja Antonija Kekez dodaje da daroviti učenici nekako uvijek ostanu malo zakinuti jer nema još nekog kvalitetnog programa za rad s njima.

Darovita djeca su generacija Z. Čitaju Rat i mir na mobitelu, imaju filtre za glupost, ne pitaju samo „kako” i „zašto”, nego i „što ako”, a mogu i mnogo odjednom.

- Oni mogu držati slušalice dok uče, mogu raditi nekoliko stvari odjednom. Izabrat će mjesto za učenje usred dnevnog boravka što roditelju neće biti prirodno i onda će biti - pa kad ćeš učiti u miru? Njegov mir je u stvari postala ova buka, opisala je Ana Majić, psihologinja u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Božo Vukas iz Tijarice, malog sela u Zagori, u potrazi je za ulagačima. Izumio je igru – Neradnik!

- Poanta igre je izbaciti neradnike i ostaviti radnike da mogu raditi na miru. Igra je vrlo sofisticirana. Bit će je jako teško proizvesti, no uz potporu će to ići jako brzo. Vjerujem da će ta igra pobuditi veliku zainteresiranost kod mladih, kazao je Božo Vukas, učenik OŠ Stjepana Radića iz Tijarice. 

Božo, sretno! Blago nastavnicima, a i svima nama ako na ovakvim mladima svijet ostane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!