Na Festivalu prava djece čak 28 tisuća školaraca

01.12.2021.

11:52

Autor: Hina/A.P.C.

Festival prava djeteta održan online

Festival prava djeteta održan online

Foto: - / Shutterstock

Na ovogodišnjem Festivalu prava djece, čije je online izdanje upravo završilo, sudjelovalo je 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Pod sloganom "Mali festival za velike teme", 13.  izdanje festivala bilo je dostupno putem raznih ekrana - od web stranice Festivala, Facebook i Youtube stranica do televizije - Trećeg programa HRT-a. 

Festival prava djeteta i ove je godine nastavio na zabavan i poticajan način govoriti o dječjim temama, ali i davati djeci i mladima prostor za izražavanje, istovremeno pozivajući na dijalog kao relevantnu društvenu platformu.


Organizator, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, ističe kako su, zahvaljujući online modelu koji se prošle godine pokrenuo zbog pandemije, filmove ponovno mogla vidjeti djeca i mladi iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina.


Na Festivalu je sudjelovalo i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala - da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.


Organizatori smatraju kako im ovogodišnje izdanje pokazuje da djeluju u ispravnom smjeru jer djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi.


- Ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij, ističu organizatori Festivala prava djeteta.


Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza i bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenoga. 

Ovogodišnja novost Festivala bio je dječji žiri


Djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Izabrani su filmovi "#STOPcyberbullyingu" iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i "CITSALP" iz Filipina (srednjoškolska selekcija).


Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima, ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza, kažu organizatori.

Djeca su dobro reagirala na takav pristup i jako im se svidjelo što su nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke te vidjeli kako svi shvaćaju stvari na različit način.


U sklopu suradnje s Trećim programom HRT-a, u programu "Dobre vibracije" emitirani su zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.


Festival je organizirao Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!