18:41 / 28.10.2021.

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Na Korčuli se ovaj tjedan sluša što misle djeca

Na Korčuli se ovaj tjedan sluša što misle djeca

Na Korčuli se ovaj tjedan sluša što misle djeca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Korčuli se već 14-tu godinu u listopadu organizira dječji tjedan, posvećen pravima djece. Održavaju se različite školske i izvanškolske aktivnosti i radionice, a sve kako bi se potaknulo djecu da izraze svoje potrebe te osvijeste javnost o tome koliko je to važno.

Veselo je i kreativno na Korčuli. Dok se jedni igraju, drugi izrađuju figurice od plastelina i pišu pisma gradonačelnici.


- Ja san napravio zmiju zato što su to meni najdraže životinje i najrađe bi udomio jednu, kaže Toni Šeparović.  


- Nogometaša koji puca loptu u gol, rekao je Željko Cebalo.


- Napisao sam joj da mi napravi ležećeg policajca kraj moje kuće zato što tamo jako brzo voze, priča Ivano Musa


- Da nam vrate sprave za vježbanje da možemo vježbati u parku i da se možemo zabavljati s time, tražila je Katarina Foretić.


Svjesni problema s kojima se djeca suočavaju, u školi ističu važnost njihovih prava.


- Naglašavamo pogotovo u ovim vremenima pandemije to pravo na igru, pravo na zajedničko druženje, pravo da izraze svoje mišljenje jer ih se malo pita što bi oni zapravo željeli, ističe Ružica Žuvela, školska pedagoginja.


- Vraćanje igre u dječji život kao nešto što je djetetu prirodno i izvorno. Znači kroz igru dijete uči, stječe socijalne vještine, druži se, objašnjava Mirela Tolj, učiteljica.


Dječjim tjednom, škola i pomaže.


- Mi ne znamo što se događa između četiri zida u pojedinim obiteljima tako da djecu moramo osvijestiti da djeca progovore ako imaju bilo kakav problem i da se za taj problem izbori, naglašava Franica Tasovac, učiteljica.


Jer dječja su prava najvažnija, a dužnost je odraslih - to ih naučiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!