11:37 / 13.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Na Ljetnoj školi mladih Crvenog križa u Orahovici 150 sudionika

Nikola Cutuk/PIXSELL/ilustracija

Nikola Cutuk/PIXSELL/ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Uz učenje, na Ljetnoj školi u Orahovici mlade humanitarce očekuje i mnogo zabave i sportskih druženja te posjet Orahovačkom jezeru.
U Orahovici u subotu počinje 15. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, a program osposobljavanja za voditelje vršnjačke edukacije tijekom 10 dana pohađat će 150 mladih od 14 do 30 godina iz Hrvatske i inozemstva.

Uz mlade iz Osječko-baranjske županije, u Ljetnu školu stižu njihovi vršnjaci iz Samobora, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule i Dubrovnika. Među gostima iz susjednih zemalja bit će mladi iz Doboja, Tuzle, Novog Sada i Sombora.

Kroz desetodnevni program sudionici Ljetne škole osposobljavat će se za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa pa su tako u programu: prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima i djelovanje u izvanrednim situacijama.

Sudionici Ljetne škole moći će čuti i niz zanimljivih predavanja među kojima i predavanje "Vlada nacionalnog jedinstva iskustva i izazovi" koje će održati Franjo Gregurić, predsjednik treće Vlade RH - Vlade nacionalnog jedinstva i potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govorit će o najvećim problemima suvremenog svijeta te njihovu utjecaju na našu zemlju, sudac Ustavnog suda Mate Arlović održat će predavanje na temu humanitarne diplomacije, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, govorit će o 140 godina Hrvatskog Crvenog križa.

Marina Đukić, nastavnica na odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mladima će približiti važnost odnosa s javnošću za humanitarne organizacije.

Uz učenje, na Ljetnoj školi u Orahovici mlade humanitarce očekuje i mnogo zabave i sportskih druženja te posjet Orahovačkom jezeru.

Posljednji dan Ljetne škole, u ponedjeljak, 27. kolovoza, mladi će na pokaznoj vježbi prikazati što su sve naučili, a na završnoj svečanosti pročitat će apel "Ujedinimo se za bolju Hrvatsku" koji će napisati tijekom boravka u Orahovici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!