Na maturi bi se opet mogli vrednovati eseji

21.07.2021.

13:52

Autor: HTV/HRT

Ministar Radovan Fuchs

Ministar Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, izjavio je kako je dobro to što je ove godine državna matura završila bez problema, a ukupno su joj pristupila 29 532 učenika, od kojih je 25 861 iz sustava srednjoškolskog obrazovanja, a ostatak se odnosi na one koji su ponavljali državnu maturu ili su došli iz drugih zemalja.


- Na višoj razini se najviše polagao hrvatski i engleski jezik, te matematika na nižoj razini. U prosjeku je rezultat vrlo dobar, a 360 učenika nije položilo, što je 3,2 posto manje nego prethodnih godina, rekao je i dodao da je postotak onih koji su riješili 100 posto sve predmete manji nego prije.

Na novinarsko pitanje jesu li na rezultatima državne mature vidljive posljedice online nastave, ministar je odgovorio da se ne vidi direktan učinak, vjerojatno zato što se forsiralo da maturanti pohađaju nastavu fizički.


Upitan što misli o 14 posto učenika koji su predali prazan papir kada je u pitanju esej iz hrvatskog jezika, odgovorio je kako je esej važan u kontekstu ukupne pismenosti te da se radi na tome da se i on ocjenjuje.

- Nisam vidio opravdanje da nekoga tražite da piše esej, a onda mu se to ne vrednuje. To je rezultiralo time da smo na prošloj maturi imali učenike koji su predali prazan papir, kazao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!