Na otoku Šipanu mali filmaši uče kako nastaje pravi film

13.08.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mali filmaši na Šipanu

Mali filmaši na Šipanu

Foto: Dnevnik / HRT

Već gotovo dvadeset godina na otoku Šipanu okupljaju se mali filmaši - djeca koja uče sve o tome kako nastaje pravi film. Tijekom Ljetne škole filma svake godine, uz pomoć mentora, snime kratki igrani film, a mnogi od njih već sada znaju čime bi se htjeli baviti kada odrastu.

Mali filmaši vrijedno rade na Šipanu. Devetnaestu godinu zaredom okupili su se u Ljetnoj školi filma.

- Ove godine je 55 djece, raspoređenih u četiri radionice: dvije radionice igranog filma, jedna radionica koju smo nazvali filmska početnica i četvrta radionica animacije, rekao je organizator Ljetne škole filma Miro Bronzić.

Na radionicama se pazi na svaki detalj, a mentori su program organizirali po programu škole igranog filma.

- Dječje ideje, koje razvijamo s djecom prva četiri dana, razvijamo scenarij, knjigu snimanja i onda se bacamo na snimanje kratkog igranog filma, naglasio je voditelj filmske radionice Jura Troje.

- Kad sam ja to sama smišljala, smislila sam u sekundi, jer mi je samo odjednom palo na pamet. Ali dosta je teško kad svi imaju puno ideja, pa se od tih puno ideja, dobije jedna koja svima odgovara, rekla je polaznica Ljetne škole filma Ela Muhoberac.

Djeca se na Šipan vraćaju iz godine u godinu, a već znaju čime bi se htjela baviti! 

- Ja glumim, tako da bi se voljela time baviti,kazala je polaznica Ljetne škole filma Lara Marčinko.

- Moja uloga je, da sam ja drama queen, lady Šipan, poznata osoba, dodala je polaznica Ljetne škole filma Mara Cvjetković.

- Je li lakše glumiti dobre ili zločeste?

- Meni je zločeste, ja se volim svađati, naglasila je polaznica Ljetne škole filma Đive Kevo.

Dok neki glume, drugi snimaju.

- Dosta je teško, kazao je polaznik Ljetne škole filma Bruno Tošević.

A polako uče i montažu.

- Da zapamtiš s kojim slovom započneš, s kojim slovom završiš, onda to ubaciti, pa izmiješati to, pa zvukove, malo je teško, dodala je Sara Berdović, polaznica Ljetne škole filma.

Ljetna škola završava ove nedjelje, kada će se prvi put prikazati novi film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!