Na prvoj EXPO smotri visokoobrazovnih institucija, 2000 maturanata

18.10.2021.

13:08

Autor: V.K./HRT/Hina

Studenti

Studenti

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Na prvoj EXPO smotri javnih i privatnih ustanova visokog obrazovanja otvorenoj u ponedjeljak kroz panele i izložbene prostore, 15 fakulteta, veleučilišta, visoke škole i ostali sudionici predstavili su se maturantima iz 20 srednjih škola s juga Hrvatske, BiH i Crne Gore.

U ime organizatora predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik, Marko Žmirak izjavio je kako je smotra rezultat inicijative da se na jednom mjestu mladi upoznaju s prilikama koje im se nude nakon srednjoškolskog obrazovanja.

- Riječ je o studiranju, ali i tržištu rada, a predstavlja se i Europska komisija. Studentski programi su bogati, a manjak je informacija. Zašto bismo mi na jugu bili zakinuti? Unatoč pandemiji smo uspjeli i mislim da je za visokoobrazovne institucije ovo najveći događaj uživo ove godine, rekao je Žmirak.

Najavio je kako će se smotra održati i u 2022. godini s obzirom da je već na prvom izdanju iskazan velik interes srednjoškolaca. "U ova dva dana kroz smotru će proći preko 2.000 maturanata. Organizirano dolaze autobusima, a imamo punkt za testiranje tako da pristižu po 100 do 150 po satu, radi epidemioloških mjera", napomenuo je Žmirak.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je važnost smotre kako bi se mladi koji možda još nisu sigurni u budući odabir zanimanja upoznali sa svim mogućnostima.

- Lijepo je vidjeti niz izlagača i naročito poslodavce iz turizma i srodnih djelatnosti. Jako je važno na vrijeme osigurati kadar. Grad Dubrovnik je otvaranjem studentskog doma dobio značaj doprinos studentskom standardu, studentska iskaznica nudi više pogodnosti, a razvijamo i Erasmus program, rekla je Tepšić.

Savjetnica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević izjavila je kako Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač srednjih škola daje punu podršku učenicima i njihovim iskoracima.

- Raduje što je smotra, osim iz naše županije, privukla i srednjoškolce iz Splitsko-dalmatinske županije te regije. Ova suradnja puno znači, posebno mladima za bolju budućnost, rekla je Marević.

Kroz dva dana maturanti će se upoznati s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University colllegea Aspira, Sveučilišta VERN', Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se kao izlagači i panelisti predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH s naglaskom na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

U panel programu moći će izravno od dekana, prodekana, profesora, studenata i alumnija obrazovnih institucija doznati zašto je važno ulagati u obrazovanje, koja je budućnost obrazovanja i zašto su upravo njihovi studijski programi najbolji izbor.

Teme panela bit će i imaju li svi jednak pristup obrazovanju, mogu li svi biti influenceri, kako je pandemija koronavirusa izmijenila tržište rada i obrazovanje te druge aktualne teme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!