10:12 / 22.11.2018.

Autor: I.H./HRT

Na Smotri sveučilišta 80 fakulteta i visokih škola

Foto: arhivska fotografija

Foto: arhivska fotografija

Foto: - / -

Uz 34 sastavnice zagrebačkog Sveučilišta, na ovogodišnjoj Smotri predstavit će se i druga sveučilišta, veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske i Slovenije sveukupno oko 80 sudionika.
U Studentskom centru u Zagrebu počela je smotra zagrebačkog sveučilišta. U sljedeća tri dana maturanti iz cijele zemlje moći će pitati studente i profesore sve što ih zanima o budućem studiju.

Studentski centar u Savskoj 25 u sljedeća tri dana trebao bi posjetiti svaki maturant. Ondje se, naime, predstavljaju 34 zagrebačka fakulteta, ali i veleučilišta, visoke škole - ukupno 80 izlagača. Maturanti mogu doznati sve o budućem studiju, kakve se stipendije nude, mogućnosti za stručnu praksu ili međunarodnu razmjenu. Tradicionalno, maturanti iz cijele zemlje na smotru dolaze organizirano, autobusima, pa se najveća gužva očekuje u subotu.Smotru je otvorio rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Na smotri je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. 'Nažalost, posljednjih godina svjedočimo lošem trendu odlaska velikog broja mladih i visokoobrazovanih ljudi iz Hrvatske u potrazi za boljim zaposlenjem. Taj se tred mora promijeniti, a svi mi imamo odgovornosti dati im potporu kako bismo stvorili preduvjete za njihov osobni razvoj u našoj zemlji', rekao je Boras.

'Neprestano moderniziranje tehnologije s jedne i nesigurnost globalnog svijeta s druge strane, Sveučilištima i njihovim znanstvenicima, profesorima i studentima, potrebna je snažna potpora cijeloga društva u konstruktivnom kreiranju i usvajanju nove metodologije obrazovanja koje će naše mlade učiniti aktivnijima, samopouzadnijima, koje će ih naučiti kritičkom razmišljanju i selektiranu, ali i vrednovanju danas lako dostupnih informacija', rekla je Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!