Na Sveučilištu u Trstu i dalje postoji katedra za srpsko-hrvatski jezik

04.02.2023.

19:44

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na Sveučilištu u Trstu i dalje postoji katedra za srpsko-hrvatski jezik

Na Sveučilištu u Trstu i dalje postoji katedra za srpsko-hrvatski jezik

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na Fakultetu za prevoditelje i tumače u Trstu veliko je zanimanje za hrvatski jezik. Ali, iako je Hrvatska više od 30 godina samostalna država te članica Europske unije na tom fakultetu i dalje ne postoji samostalna katedra za hrvatski jezik, nego katedra za srpsko-hrvatski.

Zvuči nevjerojatno činjenica da Hrvatska i dalje nema zasebnu katedru na fakultetu u Italiji, a još nevjerojatnije zvuči odgovor na naše pitanje zašto je tome tako i tko bi to trebao riješiti, kao što primjerice zasebnu katedru ima susjedna Slovenija.

- Zašto nije? Zato što nikada nemamo novaca i zato se uglavnom Avirovićka već 40 godina borila i skupo sam to platila, rekla je Ljiljana Avirović, Fakultet za prevoditelje i tumače, Sveučilište u Trstu.

A kada govorimo o novcu, misli na profesore koji bi predavali na hrvatskom. Njih treba i platiti. Kaže nam profesorica koja je na ovom fakultetu dovoljno dugo da zna cijelu povijest.

- Evo na primjer ja studiram ovdje i želim upisati hrvatski što će mi pisati na diplomi? Pisat će hrvatski? Nije istina, pisat će hrvatski ili srpski, a u opisu diplome samo hrvatski, kaže Avirović.

Odgovore smo potražili i u našem konzulatu.

- Ima li konzulat uopće kakav utjecaj da se to promjeni? To nije u nadležnosti ovog ureda, vi znate da između Hrvatske i Italije postoji bilateralni ugovor, rekla je Davorka Šarić, konzul savjetnik, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Trst.

Pitali smo i Ministarstvo obrazovanja.

"Dobro nam je poznata situacija s hrvatskim jezikom na europskim i svjetskim sveučilištima i Ministarstvo u svim razgovorima i sporazumima opetovano inzistira na odvajanju neprirodne zajednice srpskog i hrvatskog u dva razdvojena jezika i književnosti kako je to već provedeno u većini europskih zemalja. U Izvršnom programu suradnje u područjima kulture i obrazovanja između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike za razdoblje od 2022. do 2026., koji je potpisan 23. travnja 2022., u članku 3. stoji sljedeća odredba: Talijanska strana će podržati, gdje to još nije ostvareno, odvajanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti od onih srpskog jezika i književnosti, kažu u Ministarstvu.

U Bujama smo upoznali i profesoricu koja je na tom Fakultetu radila dvije godine, kaže mnogo je zainteresiranih za studij.

- Jako puno studenta je bilo zanteresirano posebice iz Italije za početni tečaj hrvatskog oko 45, rekla je Nevenka Vidović, prof. talijanskog jezika.

Nevjerojatno, ondje već imamo odlične profesore, želja je mnogih studenata da studiraju upravo hrvatski, pa se zaista postavlja pitanje treba li štedjeti baš na tome? Osim ako natpis srpsko-hrvatski nikome nije problem.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!