Na Sveučilištu u Zagrebu dodijeljeno 176 rektorovih nagrada

28.09.2022.

15:55

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Svečanost dodjele Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022., koju je dobilo 176 nositelja u šest kategorija, održana je srijedu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Damir Boras čestitao je nagrađenima i poželio im uspjeh u karijeri te kazao: "One su vaš ulaz u znanost i potvrda vaše kvalitete. Budite ponosni na njih".

- Budući da neke nagrade idu većem broju studenata, ukupan broj dobitnika je 1079. Tako je primjerice, nagrađena opera-basna "Životinjska farma" Igora Kuljerića, koja je odigrana na Muzičkoj akademiji, okupila 270 sudionika. Malo je produkcijskih kuća koje mogu izvesti tako kompleksan zadatak kao što je Sveučilište u Zagrebu, kazao je Boras.

Boras, koji je rekao da mu je današnji događaj zadnji u mandatu rektora koji mu završava u petak, ocijenio je da je to mali broj nagrada za Sveučilište koje kroz 34 sastavnice okuplja 65.000 studenata, te da je selekcija rigorozna.

Savjetovao je studentima da odu na istraživanje u inozemstvo te da se vrate i zaposle u Hrvatskoj.

Ponovio je kako je Sveučilište u Zagrebu najveća visokoobrazovna, istraživačka i kulturna ustanova u Hrvatskoj, koja obrazuje 48 posto svih studenata u Hrvatskoj te proizvodi 80 posto znanstvenog "outputa" Hrvatske.

Požalio se na loše financiranje znanosti, jer Hrvatska izdvaja tek 154 eura po glavi stanovnika, dok se u Njemačkoj, primjerice, izdvaja 550 eura.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je velik broj nagrada otišao za interdisciplinarne radove, što je po njemu jako važno, jer "interdisciplinarnost čini sveučilište".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!