12:16 / 03.05.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Na veslačkoj regati "Sveti Duje" posade Oxforda i Cambridgea

Foto: Arhiva/Pixsell/Ivo Cagalj

Foto: Arhiva/Pixsell/Ivo Cagalj

Foto: - / PIXSELL

To je jedini međusobni dvoboj posada britanskih sveučilišta Oxforda i Cambridgea izvan Temze u Londonu, gdje se u utrci natječu već 164 godine.
Sedamnaesta međunarodna veslačka regata osmerca "Sveti Duje," u povodu proslave nebeskog zaštitnika Splita i svečanosti Sudamje, održat će se danas i sutra a na njoj će među 30-tak sveučilišnih posada četrnaestu godinu u nizu sudjelovati osmerci Oxforda i Cambridgea.

To je jedini međusobni dvoboj posada britanskih sveučilišta Oxforda i Cambridgea izvan Temze u Londonu, gdje se u utrci natječu već 164 godine.

Organizacijski odbor međunarodne veslačke regate u Splitu, izvijestio je da će na regatnoj stazi u Spinutu sudjelovati tridesetak sveučilišnih posada u muškoj i ženskoj konkurenciji iz više europskih država, a sutra, 6. svibnja, uoči blagdana sv. Duje, u gradskoj će luci uz Rivu biti  tradicionalna utrka legendi osmeraca Oxford-Cambridge-Split.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da Međunarodna veslačka regata "Sveti Duje" iz godine u godinu raste i pridonosi internacionalizaciji Sudamje,  svečanosti obilježavani zaštitnika grada Split sv. Dujma. Veslačka regata "Sveti Duje" daje svoj doprinos brendiranju Sudamje kao međunarodno prepoznatljivog događaja.  Također međusobno nadmetanje posada Oxforda i Cambridgea, koja može vidjeti splitska publika, je "Formula 1 u veslačkom sportu, ocijenio je.

Prorektor splitskog Sveučilišta Alen Soldo rekao je da se ovom veslačkom regatom popularizira i sveučilišni sport.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!