15:52 / 20.07.2019.

Autor: D.B.V./T.V./HRT

Na vojni studij kreće 17. naraštaj kadeta

-

-

Foto: - / -

U ljetnom roku upisano je 48 kadeta na smjer vojno vođenje i upravljanje, a 29 njih na vojno inženjerstvo. Na oba smjera bit će raspisan i jesenski rok, a koliko će upisanih i ostati na studiju, znat će se nakon zahtjevnog pripremnog kampa.
Završeni su upisi na fakultete u ljetnom roku. I na Hrvatskom vojnom učilištu upisan je novi, 17. naraštaj kadeta za vojne studijske programe. Na oba vojna studija u Zagrebu - vojno vođenje i upravljanje te vojno inženjerstvo - ostalo je slobodnih mjesta i za jesenski upisni rok.

Nakon mature u zahtjevnoj tehničkoj školi, Ivan Trlen nije dvojio-odavno zna da želi karijeru u Hrvatskoj vojsci.

- Ja se dvoumim između vojne policije i vojnoobavještajnog smjera, kaže Ivan Trlen, kadet HVU Dr. Franjo Tuđman, Studij vojno vođenje i upravljanje.

A vojnu karijeru počinje nadnarednik Filip Krstić. Diplomirao je prije nekoliko dana, uskoro ga čeka zahtjevno zapovjedno mjesto u oklopnoj postrojbi.

- Autoritet dolazi kroz znanje i druge vještine, autoritet ne bi trebao biti problem ako si razuman i znaš kako razgovarati s ljudima, objašnjava Filip.

I Mato Habijanec i Luka Koprivnjak uskoro će zapovjedati starijima od sebe pa ističu, diploma vojnog studija tek je početak novog učenja.

Za studente vojnih studija, MORH nudi stipendije, smještaj i odoru, a dva puta godišnje pokriveni su i putni troškovi za odlazak kući. No nije se uvijek lako prilagoditi vojničkom životu.

- Događa se da zbog težine studija i nerealnih očekivanja nekih mladih da oni tijekom pripremnog kampa koji traje 3 tjedna i prije početka akademske godine tek shvate je li taj studij za njih ili ne, mi imamo selekciju prije selekcije, ističe brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe, HVU Dr. Franjo Tuđman.

U ljetnom roku upisano je 48 kadeta na smjer vojno vođenje i upravljanje, a 20 i 9 njih na vojno inženjerstvo. Na oba smjera bit će raspisan i jesenski rok, a koliko će upisanih i ostati na studiju, znat će se nakon zahtjevnog pripremnog kampa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!