Nagrada festivala u Bratislavi Dramskom programu HR-a

19.11.2018.

10:05

Autor: V.M./Dramski program HR-a/HRT

-

-

Foto: - / -

Dramski program Hrvatskoga radija je na 12. Međunarodnom festivalu radio drame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi osvojio je nagradu za najbolju radio dramu za mlade emisijom prema tekstu Ivora Martinića 'Vitez na pola' i u režiji Mislava Brečića.
Dramski program Hrvatskoga radija je na 12. Međunarodnom festivalu radio drame za djecu i mlade Prix Ex Aequo koji je održan od 12. do 16. studenoga u Bratislavi osvojio je nagradu za najbolju radio dramu za mlade emisijom prema tekstu Ivora Martinića 'Vitez na pola', a u režiji Mislava Brečića.

Članovi žirija Soila Valkama iz Finske, Peter Meszaros iz Mađarske i Štefan Timko iz Slovačke procijenili su da je hrvatska radio drama za mlade najcjelovitije djelo u kojemu se ironijski intoniran tekst odlično predstavlja u sazvučju režije , glazbe i tona te se emisija  nametnula iznad ostalih drama u ovoj natjecateljskoj kategoriji.

'Vitez na pola' tekst je suvremenog hrvatskog dramatićara Ivora Martinića, a napisan je prema narudžbi izvorno za radio. Redatelj je Mislav Brečić, skladatelj originalne glazbe Stanislav Kovačić, ton majstor Tomislav Šamec, dramaturginja i urednica emisije je Nives Madunić Barišić, a uloge su tumačili Mia Krajcar, Filip Juričić, Sven Medvešek i Janko Rakoš.

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je 17 zemalja među kojima Finska, Švedska, Njemačka, Češka, Slovenija, ali i Kuba, Indonezija i Kina.

U kategoriji radio drame za djecu najboljom je proglašena emisija  slovačkoga radija 'Dobar sluga, zli gospodar' autorice  Nade  Ulična – Jurkemik, a u režiji Milene Lukačove. U ovoj kategoriji HRT-HR Dramski program predstavio se radio dramom za djecu 'Priča za kušanje' prema tekstovima Zvonimira Baloga.

Nagrađena emisija je dostupna u Slušaonici ciklusa Radioigra za djecu i mlade Hrvatskoga radija, koji se u eteru emitira nedjeljom u 16.05 sati na HR1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!