10:40 / 16.11.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Nagrade Luka Ritz Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost bit će svečano uručene učeniku Osnovne škole Grigora Viteza Tvrtku Šapini te učeniku I. gimnazije Mislavu Matijeviću.
Osnovnoškolac Tvrtko Šapina i gimnazijalac Mislav Matijević dobitnici su Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost koju su zaslužili, kako je rečeno na dodjeli, pružajući pozitivan primjer svojom aktivnošću u zajednici i nesebičnim pomaganjem drugima čineći društvo povezanim i humanijim.

Nagrada im je uručena na Međunarodni dan tolerancije na svečanoj skupštinskoj sjednici u Staroj gradskoj vijećnici.

Tvrtko Šapina je uzornog vladanja, odgovoran, svestran i uspješan učenik Osnovne škole Grigora Viteza. Uključuje se u sva važna školska događanja i sudjeluje na natjecanjima iz različitih predmeta. Vrlo je aktivan član novinarske grupe i već dvije godine s još jednom učenicom uređuje školski list "Mašta i svašta".

Unatoč značajnim obrazovnim postignućima, samozatajan je dječak s vrlo izraženom empatijom prema drugima i nesebično se uključuje u sva humanitarna događanja i akcije potičući i ostale učenike da se aktiviraju. Socijalno je vrlo osjetljiv i human. Zaštitnički se postavlja prema starijima i nemoćnima, odnosno prema svima koji su drukčiji. Miroljubiv je i podupire slabije bez nametljivosti i publiciteta. Samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred. Omiljen je član razrednog kolektiva i cijele škole te je vrlo uspješan u rješavanju konfliktnih i složenih vršnjačkih odnosa.

Mislav Matijević je vrstan učenik I. gimnazije koji se ističe iznimnom motiviranošću i širokim dijapazonom interesa kako za društvene i humanističke znanosti, tako i za prirodne, a osobito tehničke. Osobito je aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije u koji se uključio radionicama o toleranciji i medijaciji u nasilnom sukobu učenika, u Volonterskom, Debatnom klubu i Dramskoj skupini gimnazije te kao volonterska tehnička podrška u kinorežiji i kao snimatelj/montažer na školskim manifestacijama. Autor je softvera za lakše svladavanje gradiva glazbene umjetnosti koji je besplatno stavio na raspolaganje svim učenicima škole.

Među njegovim je brojnim volonterskim aktivnostima akcija "72 sata bez kompromisa" u kojoj je tijekom tri dana s kolegama volonterima bojio obiteljski stan u Voltinu naselju te predstava Proljetni ples cvijeća koju je održao u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a štićenicima Doma je i čitao priče. Ne staje na dobrim namjerama i idejama, već ih samoinicijativno provodi u djelo te tako njegov doprinos drugima dobiva konkretnu realizaciju.

Mislav Matijević izjavio je da mu je nagrada dala veliku odgovornost da joj ostane dosljedan i sada kada je student, a Tvrtko Šapina je istaknuo da je nasilje veliki problem, a nagrada mu je veliki poticaj da nastavi svoj rad.

Poručujem svojim vršnjacima da uvijek pomognu ako mogu pomoći, jer za minimalno uloženog truda možemo dobiti velika postignuća. Dakle, ne reći ono - ne da mi se, ili koga briga, već dati sve od sebe da nekome uljepšamo dan jer će na kraju i nama to puno značiti. Osjećaj nekome pomoći je najbolji osjećaj koji možemo imati, poručio je Mislav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!