Karlovačke mlade inovatore čeka svijetla budućnost

18.11.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Sajam mladih karlovačkih inovatora

Sajam mladih karlovačkih inovatora

Foto: HTV / HRT

Poduzetnički centar Nikola Tesla organizirao je sajam mladih karlovačkih inovatora. Ti inovatori su zapravo osnovnoškolci i srednjoškolci sa zavidnim znanjem u programiranju. Za svoje su znanje i izume već nagrađivani na međunarodnim izložbama.


14-godišnji Maksim Stanković Šprajc obožava programirati robote i već je napravio dosta radova te ima već dva Oskara znanja, a još nije završio ni osnovnu školu.


-  Želim sakupiti što više znanja, da se mogu krenuti s time profesionalno baviti u budućnosti, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Maksim Stanković Šprajc, OŠ Dubovac.


Sef na otisak prsta, kao i mobilni robot sve su to inovacije iz karlovačke Tehničke škole. Oba su rada nagrađena na međunarodnoj izložbi inovacija Arca, a za pokretanje mobilne ruke učenici su izradili i aplikaciju.


- S bluetoothom se povezujem na sami robot i onda se upravlja preko mobitela, ali je zamišljeno da bude na kotačima kako bi bilo moguće pomicanje tog robota i van nekog pogona nekakve firme, na teren može izaći, kazao je Tomo Plemić, student strojarstva na TVZ-u Zagreb. 


Mašta ovih mladih ljudi radi i kad je riječ o drvetu, drveni motor od 65 kilograma završni je rad maturanata iz Šumarsko-drvodjelske škole i također je nagrađen.


- Namjera mu je za izložbe, moto susrete. Sastavljen je od furnirskih ploča, bukve, 20 mm, složen je kao puzzle, neki dijelovi su čvrsto zalijepljeni, rekao je Lukas Jakovčić, Šumarsko-drvodjelska škola Karlovac.


Svi ovi mladi genijalci pred sobom imaju svijetlu budućnost, a u tome im može pomoći i budući centar Nikola Tesla.


- Onaj sljedeći korak je zapravo to pretvoriti u jednu dobru poduzetničku priču, mi kao centar ćemo nuditi zapravo taj cijeli krug i priliku za umrežavanje i coworking space i dodatne savjetodavne usluge i podršku, rekla je Martina Marušić Britvec, direktorica Nikola Tesla Experience Centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!