15:59 / 29.07.2020.

Autor: I.D./Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Najbolja škola za strukovna zanimanja: Obrtnička škola u Varaždinu

-

-

Foto: - / -

Ovo najbolja strukovna škola u Hrvatskoj. Nagrada "Šegrt Hlapić" stigla je iz Ministarstva gospodarstva. A od ove godine još jedna novost: postala je jedina škola u RH koja školuje buduće staklare.
Vrijeme je upisa. Budući srednjoškolci često se odlučuju upravo za varaždinske srednje škole. A da dobro izabiru, potvrđuje i tamošnja Srednja strukovna škola - koja je ove godine ponijela titulu najbolje hrvatske škole za strukovna zanimanja. I nije prvi put da su dobili to vrijedno priznanje.

Učenici na praznicima, no šivaći strojevi ne miruju. U praktikumu varaždinske strukovne škole šiva se zaštitna oprema. A pred zatvorenim školskim vratima - glavna su tema upisi. Julija Gerić je svoj put zacrtala.

- Prijavila sam se za modnog tehničara. Nadam se da će biti dobro, jer me to zanima i htjela bih uspjeti u tome, kaže.

Reći će iskusni strukovnjaci - u ovoj školi dobit će svu potporu, priliku za praksu i rad u struci. A ono što ih još razlikuje od drugih:

- Sam odnos, oprema. Način na koji radimo. Nije slučajno da je naša škola na državnim takmičenjima osvojila 56 medalja, 25 zlatnih, kaže Dražen Košćak, Srednja strukovna škola Varaždin.

Ovih dana imaju još razloga za slavlje - jer upravo je ovo najbolja strukovna škola u Hrvatskoj. Nagrada "Šegrt Hlapić" stigla je iz Ministarstva gospodarstva. Dodatni poticaj - onaj novčani, stiže iz županije.

Varaždinske srednje škole već su godinama omiljene učenicima iz drugih županija - oni čine 10% upisanih. A što se tiče interesa za zanimanja - i tu je Varaždinska županija drukčija od prosjeka. Gimnazija najtraženija, ali na drugom mjestu nisu administrativna zanimanja.

- Kod nas je sektor ekonomije tek na četvrtom mjestu, drugo je strojarstvo, treće elektrotehnika, to znači stem plus gimnazija, kaže Miroslav Huđek, pročelnik za obrazovanje Varaždinske županije.

A od ove godine u strukovnoj školi još jedna novost - postala je jedina škola u Hrvatskoj koja školuje buduće staklare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!