17:06 / 05.07.2018.

Autor: E.L.S./S.F./HRT

Najbolji od najboljih pripremaju se za informatičku olimpijadu

-

-

Foto: - / -

U 25 godina, koliko hrvatski učenici sudjeluju na raznim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama iz informatike, osvojili su više od 80 medalja, od toga 11 zlatnih.
Na otoku Krku traju pripreme naših Olimpijaca za Olimpijade u Poljskoj, Rusiji i Japanu. U kampu se nalazi najviše osvajača Olimpijskih medalja za Hrvatsku. Ne radi se, naravno, o sportskim nego informatičkim Olimpijadama! Nakon idućih natjecanja, brojka hrvatskih medalja na njima mogla bi se približiti brojci 100!

Državni prvaci i dalje u školskim klupama. U kampu mladih informatičara nema vremena za odmor. S prošlogodišnje prve juniorske olimpijade vratili su se kući s jednim zlatom, srebrom i broncom, ove godine u Rusiji žele biti još bolji.

Kamp je namijenjen podizanju forme i pojačavanju programerskog znanja prije velikh natjecanja koje ih očekuje ovo ljeto, kaže Nikola Dmitrović, voditelj Kampa mladih informatičara.

Stariji olimpijci pripremaju se za Srednjoeuropsku olimpijadu u Poljskoj i Svjetsku u Japanu. Voditelj tima Ivan Piljek predviđa dva zlata srebro i broncu.
Moj tim se sastoji od 4 igrača svi su ove godine iz MIOC-a i prvi puta u povijesti imamo djevojku, na što smo jako ponosni, kaže.

Paola je samozatajna i nije htjela pred kamere, ali u programiranju, kako kažu - rastura. Kada im ponestane elana, malo glazbe dobro dođe. A dobro bi im došla i koja novčana stimulacija, no to je u Hrvatskoj očito nemoguća misija.

Osobno sam jednom davno bio član Povjerenstva u Ministarstvu u kojem se pričalo kako bismo mogli nagrađivati olimpijce i čak smo donijeli neki plan, ali Vlada se promijenila i nikada to nije vidjelo svjetlo dana, otkriva Dmitrović.

I jedan zanimljiv podatak: u 25 godina, koliko hrvatski učenici sudjeluju na raznim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama iz informatike, osvojili su više od 80 medalja, od toga 11 zlatnih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!